Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

SR čelí žalobe za neplnenie si povinností v oblasti povodňového rizika

Na archívnej snímke vicepremiér a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo doplnilo, že žaloba EK neobsahuje žiadne návrhy finančných sankcií.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie (EÚ) v súvislosti s nesplnením si svojich povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika z obdobia predchádzajúcej vlády. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Šéf rezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) je v neustálom kontakte s inštitúciami EÚ s cieľom situáciu urýchlenie vyriešiť.

"Slovensko totiž malo zabezpečiť aktualizáciu plánov manažmentu povodňových rizík do 22. decembra 2021. Slovensko však plány manažmentu povodňových rizík neprijalo. Taktiež neboli preskúmané a aktualizované dokumenty potrebné ako podklady na prijatie plánov manažmentu povodňových rizík, teda mapy povodňového ohrozenia a mapy povodňových rizík," vysvetlil Taraba. Dodal, že exminister životného prostredia Ján Budaj a bývalý štátny tajomník Michal Kiča zdecimovali štátny Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý je zodpovedný za prehodnotenie a aktualizovanie plánov manažmentu povodňového rizika.

Súčasné vedenie MŽP podľa vlastných slov prijíma potrebné opatrenia, aby stabilizovalo činnosť a prevádzku SVP. Vodohospodári spoločne so Slovenskou agentúrou životného prostredia pripravili aktualizáciu plánu manažmentu povodňového rizika v čiastkových povodiach SR. Ide o strategický dokument, ktorý v súčasnosti prechádza procesom EIA. Finálne ho chcel rezort schváliť v priebehu najbližších mesiacov.

Ministerstvo doplnilo, že žaloba EK neobsahuje žiadne návrhy finančných sankcií. Európsky súdny dvor bude posudzovať iba splnenie povinnosti k lehote stanovenej v odôvodnenom stanovisku.