Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dobrovoľníci z takmer 40 miest a obcí dnes čistili brehy Dunaja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Zapojili sa do výzvy ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa s názvom Deň pred Dunaj. Šéf envirorezortu považuje za dôležité zmeniť prístup k životnému prostrediu a tak dnes čistil brehy tiež.

Bratislava 24. júna (TASR) - Dobrovoľníci z takmer 40 miest a obcí čistili dnes brehy Dunaja a Malého Dunaja od odpadu. Zapojili sa do výzvy ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s názvom Deň pred Dunaj. Šéf envirorezortu považuje za dôležité zmeniť prístup k životnému prostrediu a tak dnes čistil brehy tiež.

"Odpadky pri brehoch Dunaja sú pre nás pripomienkou, že musíme meniť svoj prístup k životnému prostrediu," povedal minister, podľa ktorého treba s odpadom nakladať zodpovednejšie. Tento problém netreba podľa neho len odstraňovať, ale najmä mu predchádzať. "Nakoniec preto na ministerstve meníme odpadovú politiku," doplnil.

Do výzvy sa zapojilo 36 samospráv a niekoľko ďalších subjektov. Ministerstvo životného prostredia poskytlo dobrovoľníkom vrecia na odpad a rukavice. Odvoz vyzbieraného odpadu zabezpečil Slovenský vodohospodársky podnik.

Výzva Deň pre Dunaj sa uskutočnila v rámci Medzinárodného dňa Dunaja. Ten vyhlásila v roku 2004 Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom tohto dohovoru je prispieť vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality vôd.