Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Skládkovanie odpadov zdražie, avizuje minister L. Sólymos

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos počas tlačovej konferencie na tému Priority pre najbližšie obdobie 24. januára 2017 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR

Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos (Most-Híd).

Bratislava 24. januára (TASR) - Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos (Most-Híd). Slovenské poplatky patria podľa jeho slov medzi najnižšie v Európskej únii, uloženie tony odpadu stojí od 4,98 do 9,96 eura.

Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak. "Musíme sa rozlúčiť so skládkami," vyhlásil Sólymos. Poukázal, že pokiaľ sa poplatky nezvýšia, tak skládok neubudne. Situáciu má riešiť aj pripravovaná novela zákona o odpadoch, ktorá má odstrániť byrokraciu. "Súčasný zákon je plný administratívy hlavne pre podnikateľov," upozornil Sólymos.



Envirorezort tiež plánuje tento týždeň vyhlásiť verejné obstarávanie na nový informačný systém odpadového hospodárstva. Vďaka nemu má štátna správa, samospráva a podnikatelia pôsobiaci v odpadovom hospodárstve i verejnosť získať komplexný prístup k údajom o vzniku a nakladaní s odpadom, o recyklačných a spaľovacích zariadeniach, ale aj skládkach a zberných dvoroch.

Zmeny v odpadovej legislatíve sú jednou z priorít, ktoré Sólymos predstavil. Okrem odpadov sa má pozornosť venovať aj ovzdušiu, protipovodňovej ochrane či environmentálnym záťažiam. Šéf envirorezortu priblížil, že sa pripravuje novela zákona o ovzduší. Má priniesť opatrenia napríklad na zníženie emisných stropov pre oxidy dusíka, ktoré vznikajú najmä spaľovaním dieselových motorov. Posun Sólymos očakáva aj v otázke zonácie Tatranského národného parku.



V rámci protipovodňovej ochrany sa má zase pozornosť venovať Banskej Bystrici, Prešovu a Košiciam. Pripravuje sa aj rekonštrukcia protipovodňových ochranných hrádzí na rieke Nitra. Dôraz Sólymos kladie aj na likvidáciu starých envirozáťaží. Na sanáciu 18 lokalít je už vypísané verejné obstarávanie. Medzi tie s najvyššou prioritou patrí skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni, sanácia gudrónových jám v obci Predajná, ale aj Calex Zlaté Moravce či rušňové depá v Nových Zámkoch, Komárne, Štúrove, Prešove a Vrútkach.