Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Slovensko očakáva nadbytok emisných kvót AEA, potvrdil L. Sólymos

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos. Foto: TASR/Marko Erd

Predaj kvót umožní novela o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorú v stredu 90 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Slovensko bude môcť predať emisné kvóty AEA. Ide o tie z individuálneho vykurovania domácností, dopravy či pôdohospodárstva. "Predpokladáme do roku 2020 nadbytok týchto emisií. Po tomto roku ich nebude možné preniesť do ďalšieho obdobia. Ak by sme tento nadbytok nepredali, emisné kvóty prepadnú," povedal šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd).

Predaj kvót umožní novela o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorú v stredu 90 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Z dôvodu využitia flexibility predaja emisných kvót právna norma definuje pojem emisné kvóty AEA a určuje Ministerstvo životného prostredia SR ako ich správcu. Rieši aj spôsob predaja emisných kvót AEA formou priameho predaja, sprostredkovane alebo na dražbe.

Výnosy z predaja emisných kvót budú príjmom Environmentálneho fondu. "Získané financie sa použijú na podporu zelených projektov, ktorých cieľom je čistejšie a zdravšie Slovensko," uzavrel šéf envirorezortu. Z toho dôvodu sa novelizuje aj zákon o Environmentálnom fonde.

Emisie skleníkových plynov z dopravy, poľnohospodárstva a domácností na Slovensku klesajú. Tie prebytočné môže štát presúvať do ďalších rokov alebo ich predať iným členským štátom EÚ. Únia pridelí Slovensku ročne zhruba 25 miliónov ton emisných kvót AEA. Slovensko z tohto prideleného množstva spotrebuje ročne asi 21 miliónov.