Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Spúšťajú súťaž na likvidáciu PCB sudov v Chemku Strážske

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Foto: TASR Martin Baumann

Vyhlásenie medzinárodného tendra je podľa šéfa envirorezortu výsledkom spolupráce s odborníkmi ministerstva vnútra.

Bratislava 23. februára (TASR) - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podpísal v piatok dokumenty na vyhlásenie medzinárodného tendra na zneškodnenie 150 ton nebezpečných odpadov obsahujúcich toxické PCB látky v lokalite podniku Chemko Strážske. Toxické látky by mali zneškodniť do dvanástich mesiacov od ukončenia súťaže a uzavretia zmluvy s dodávateľom. TASR o tom informoval odbor komunikácie rezortu.

Vyhlásenie medzinárodného tendra je podľa šéfa envirorezortu výsledkom spolupráce s odborníkmi ministerstva vnútra. "Éra nekompetentnosti štátu a jeho predstaviteľov, ktorí sa chodili fotiť k toxickým PCB sudom, ale pre ich likvidáciu neurobili žiaden konkrétny krok, sa skončila," povedal Taraba.

Užšia súťaž je vyhlásená pre neobmedzený počet dodávateľov, pričom konečnú ponuku budú môcť predložiť dodávatelia spĺňajúci kvalifikačné predpoklady osobného postavenia a technickej spôsobilosti. Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania a odkaz na kompletné súťažné podklady budú zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie v najbližších dňoch, priblížil envirorezort.

V ďalšom kroku chce vykonať geologický prieskum environmentálnej záťaže. Súbežne začne pripravovať verejné obstarávanie na odstránenie ďalších približne 5000 sudov s nebezpečným PCB odpadom z tzv. Teplárne. Výsledky geologického prieskumu majú umožniť nastaviť komplexný sanačný projekt celej lokality. Realitou podľa Tarabu zostáva, že bez dobudovania dodatočných kapacít na zneškodňovanie envirozáťaží sa Slovensko v tomto smere nikam neposunie.

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske na východe Slovenska nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, ako spoločnosť išla do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Skorodované sudy s týmto odpadom sa našli aj na susedných pozemkoch. Vláda na januárovom výjazdovom rokovaní na východe Slovenska rozhodla, že Taraba má do konca februára vyhlásiť verejné obstarávanie na zneškodnenie nebezpečných odpadov z areálu Chemka Strážske.