Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník envirorezortu rokoval s čínskym ministrom

Na archívnej snímke vľavo štátny tajomník MŽ SR Norbert Kurilla. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Témou politických rozhovorov bola najmä budúca spolupráca medzi Slovenskom a Čínou založená na slovenských skúsenostiach z oblasti vodného hospodárstva a ochrany vôd.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Spolupráca v oblasti vodného hospodárstva bola hlavnou témou dnešného bilaterálneho rokovania štátneho tajomníka envirorezortu Norberta Kurillu s čínskym ministrom pre vodné zdroje Čchen Lejom. Kurilla s ním hovoril v rámci stretnutia vysokých predstaviteľov Číny a Európskej únie vo fínskom Turku na konferencii Platforma pre vodu 2017.

Témou politických rozhovorov v oblasti životného prostredia bola najmä budúca spolupráca medzi Slovenskom a Čínou založená na slovenských skúsenostiach z oblasti integrovaného vodného hospodárstva a ochrany vôd. Obe strany sa dohodli na prípravách Memoranda o porozumení, ktoré sa plánuje prijať najneskôr v prvej polovici 2018.

Vodné hospodárstvo predstavuje v Číne trh s hodnotou 220 miliárd dolárov (približne 185 miliárd eur). Priestor pre spoluprácu sa podľa envirorezortu ukazuje predovšetkým v oblasti strategického vodného plánovania a integrovaného manažmentu povodí s dôrazom na aktuálne výzvy, medzi ktoré patrí zmierňovanie negatívnych následkov zmeny klímy, najmä počas povodňových aktivít, alebo naopak, počas obdobia sucha a nedostatku vody. Diskutovalo sa aj o spolupráci v oblasti vedy a výskumu. "Spolupráca by mala byť založená na komplexných a integrovaných riešeniach v kontexte agendy OSN pre udržateľný rozvoj 2030," uviedol Kurilla.

Na záver stretnutia čínsky minister pozval svojho rezortného partnera Lászlóa Sólymosa na pracovnú návštevu Číny, počas ktorej by odštartovala vzájomne prospešná užšia bilaterálna spolupráca.