Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Envirorezort predloží do legislatívneho procesu novelu zákona o EIA

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS). Foto: TASR Jaroslav Novák

Podľa nových pravidiel by sa mal celý proces povinného hodnotenia v rámci EIA výrazne skrátiť, a to zo súčasných zhruba 360 dní maximálne na 180 dní.

Bratislava 31. januára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje v najbližších dňoch predložiť do legislatívneho procesu novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Šéf rezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po stretnutí s Klubom 500.

Minister podnikateľom predstavil základné kontúry nového zákona. "Považujem to za jeden z najväčších príspevkov pre budúci dynamický rozvoj Slovenska, ktorý ochranu životného prostredia v ničom nezníži, len ju bude uplatňovať podľa európskych prísnych štandardov. Po novelizácii zákona EIA sa investori budú môcť riadiť podľa rovnakých štandardných pravidiel ako vo vyspelých západných štátoch," ozrejmil Taraba.

Zároveň ubezpečil, že právna úprava bude garantovať prístup verejnosti v tej časti procesu, kde dochádza k posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Podľa nových pravidiel by sa mal celý proces povinného hodnotenia v rámci EIA výrazne skrátiť, a to zo súčasných zhruba 360 dní maximálne na 180 dní.

Proces posudzovania vplyvov na životné prostredie má za úlohu informovať verejnosť o plánovaných investičných zámeroch. Zároveň poskytuje verejnosti možnosť zapojiť sa. Procesom EIA prechádza investičný zámer alebo jeho navrhovaná zmena, ktoré môžu mať výrazný vplyvy na životné prostredie. Posudzujú sa priame aj nepriame vplyvy investičného zámeru na zdravie obyvateľov, životné prostredie, prírodné zdroje, majetok a kultúrne pamiatky.