Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Väčšina kritizovaných opatrení v zákone o odpadoch nie sú ničím novým

Zhruba 26.000 ton odpadu spracuje v logistickom centre v Žiranoch v okrese Nitra spoločnosť SITA Slovensko a.s. Z celkového množstva spracovaného odpadu tvorí nebezpečný odpad 6000 ton. Na snímke spracovaný odpad 4. novembra 2011. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa ministerstva životného prostredia totiž vyplývali už z predchádzajúceho zákona o odpadoch a rovnako aj zákaz pre podnikateľov vyhadzovať obaly do komunálneho odpadu.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Administratívne povinnosti pre podnikateľov, či už výrobcov a dovozcov obalov, alebo baličov a plničov, nie sú novinkou. Podľa ministerstva životného prostredia totiž vyplývali už z predchádzajúceho zákona o odpadoch a rovnako aj zákaz pre podnikateľov vyhadzovať obaly do komunálneho odpadu.

"Väčšina kritizovaných povinností tak nie je ničím novým, ale platia aj viac ako 10 rokov," priblížila hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská. Reagovala tak na dnešné vyjadrenia opozičnej SaS. Poslankyňa strany vyzvala šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd), aby zastavil účinnosť novely zákona o odpadoch, ktorá začala platiť od júla tohto roka.

Podľa Kiššovej priniesla podnikateľom a vlastne všetkým právnickým osobám veľa nových povinností a niektoré nie sú v praxi vykonateľné. Po novom sa musia podľa nej napríklad zaregistrovať na ministerstve životného prostredia, tiež musia mať uzavretú zmluvu s odpadovou spoločnosťou a mnohí z nich majú aj povinnosť mesačne vykazovať a posielať hlásenia o tom, koľko odpadu vyprodukovali.


Nový informačný systém odpadového hospodárstva



"Čo sa týka evidencie a ohlasovania, veľkým prínosom bude spustenie nového informačného systému odpadového hospodárstva, ktorý zjednoduší administratívne povinnosti," avizovala Stano Maťašovská. Ministerstvo pritom podľa jej slov pri schválení nového zákona o odpadoch avizovalo, že vzhľadom na jeho rozsiahlosť, bude potrebný istý čas na jeho preverenie v praxi. "A v prípade, keď sa vyskytnú slabé miesta a nedostatky, pristúpi k jeho novelizácii," doplnila hovorkyňa.

Zámerom tejto novely zákona o odpadoch, ktorú poslanci schválili v minulom volebnom období, je podľa envirorezortu zvýšenie miery triedenia recyklovania odpadu. Slovensko musí totiž ako členský štát EÚ do roku 2020 vytriediť a následne recyklovať minimálne 50 % komunálneho odpadu.