Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: MZV a Bratislava budú Slovensko propagovať v zahraničí spolu

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal dnes podpísali zmluvu o spolupráci pri spoločnej prezentácii hlavného mesta a Slovenska v zahraničí. Foto: Tablet.TV

Na základe zmluvy poskytne rezort zahraničia na prezentáciu Bratislavy priestory Slovenských inštitútov, ktoré sa nachádzajú v Berlíne, Budapešti, Moskve, Paríži, Prahe, Ríme, Varšave a Viedni.

Bratislava 3. marca (TASR) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal dnes podpísali zmluvu o spolupráci pri spoločnej prezentácii hlavného mesta a Slovenska v zahraničí. Zmluva má umožniť Bratislave využívať priestory Slovenských inštitútov v Paríži, Moskve či Ríme na svoju prezentáciu. Primátor očakáva, že do hlavného mesta takto prilákajú väčší počet turistov či zvýšia objem investícií smerujúcich na územie Slovenska.

"Takýto nástroj prezentácie v zahraničí dosiaľ hlavné mesto nemalo. Prezentácia prispeje k zvýšeniu informovanosti o Bratislave a Slovensku, našich hodnotách, kultúre, ekonomike i k rozvoju cestovného ruchu," uviedol primátor Ivo Nesrovnal, z ktorého iniciatívy vyšiel návrh zmluvy.

"Podpisom tejto dohody sa vytvára priestor na spojenie potenciálu a kapacít štátu a hlavného mesta na intenzívnejšiu prezentáciu našej metropoly i celej krajiny v miestach, kde pôsobia Slovenské inštitúty," podotkol Lajčák.

Reportáž: Prezentácia Bratislavy v zahraničí

PREZENTACIA BRATISLAVY V ZAHRANICI by terazmedia

Na základe zmluvy poskytne rezort zahraničia na prezentáciu Bratislavy priestory Slovenských inštitútov, ktoré sa nachádzajú v Berlíne, Budapešti, Moskve, Paríži, Prahe, Ríme, Varšave a Viedni. Urobí tak v súlade s podmienkami, ktoré odsúhlasí spoločná komisia. V Slovenských inštitútoch by sa mali organizovať rôzne výstavy či iné podujatia.

Podľa zmluvy zase hlavné mesto zabezpečí raz ročne tematickú a materiálnu prípravu aspoň jedného podujatia na pôde slovenských inštitútov v aspoň dvoch mestách.

Zmluva je uzatváraná na dobu piatich rokov s možnosťou predĺženia a má predstavovať systémový krok k zlepšeniu prezentácie mesta v zahraničí.