Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie predloží vláde správu o ekonomickej diplomacii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správa poskytuje prehľad o činnostiach a aktivitách siete ekonomickej diplomacie ako aj organizácií, s ktorými rezort spolupracoval v tejto oblasti v roku 2018.

Bratislava 23. januára (TASR) - Ekonomickí diplomati sú hodnotení na základe plánu činnosti na daný rok a dosiahnutí stanovených cieľov. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV EZ) SR s tým, že Správu o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie predkladá rezort každoročne do konca januára na rokovanie vlády. Dokument za rok 2018 je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Správa poskytuje prehľad o činnostiach a aktivitách siete ekonomickej diplomacie ako aj organizácií, s ktorými rezort spolupracoval v tejto oblasti v roku 2018. Tie boli zrealizované v súlade s potrebami podnikateľskej sféry v rozsahu reálnych finančných a personálnych kapacít najmä zastupiteľských úradov SR.

V oblasti bilaterálnej aj multilaterálnej ekonomickej diplomacie dokument rozpracováva aktivity zamerané na podnikateľov, na podporu vedy, výskumu a inovácií, aj prierezových a globálnych tém s ekonomickým vplyvom. "Vzhľadom na požiadavku podnikateľskej sféry obsahuje tiež audit podnikateľských misií a prehľad uskutočnených projektov ekonomickej diplomacie v zahraničí v roku 2018, ako aj plánované podujatia v roku 2019," uviedol rezort.

Za výkon ekonomickej diplomacie zodpovedalo podľa ministerstva 72 vedúcich diplomatických misií SR (zastupiteľských úradov a generálnych konzulátov). V zahraničí pôsobilo 37 ekonomických diplomatov a 11 diplomatov, ktorí okrem ekonomickej diplomacie plnili aj ďalšie úlohy. Na sekcii hospodárskej spolupráce ministerstva v roku 2018 bolo 32 ekonomických diplomatov.

K stavu siete obchodných radcov sa pre TASR vyjadrilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, považuje ju za personálne poddimenzovanú. „Rezort preto naďalej presadzuje aktívnejšie plnenie memoranda o spolupráci v riadení ekonomickej diplomacie," konštatovalo MH SR. S tým súvisí vysielanie zamestnancov tohto ministerstva na slovenské zastupiteľské úrady, čím by sa mala zvýšiť profesionálna úroveň ekonomickej diplomacie, ako aj jej efektivita pri vyhľadávaní možností pre slovenský export, uzavrel rezort.