Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Slovenský rezort diplomacie dôrazne odsúdil víkendové útoky v Kodani

Na archívnej snímke šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák Foto: Teraz.tv

Podľa ministerstva bude Slovensko vždy solidárne čeliť akýmkoľvek pokusom potlačiť slobodu a zastrašovať občanov Európy.

Bratislava 16. februára (TASR) - Slovenský rezort diplomacie dôrazne odsúdil útoky, ktoré počas víkendu spáchal v Kodani ozbrojený extrémista. "Vnímame tento teroristický akt ako útok na základné hodnoty demokracie vrátane slobody slova," uviedol dnes tlačový odbor MZV.

Slovensko podľa ministerstva bude vždy solidárne čeliť akýmkoľvek pokusom potlačiť slobodu a zastrašovať občanov Európy.



Dvadsaťdvaročný rodák z Dánska palestínskeho pôvodu začal v sobotu (14.2.) najskôr strieľať v kultúrnom centre s kaviarňou Krudttönden, kde sa konal seminár o slobode prejavu. Pri streľbe zahynul filmový režisér Finn Norgaard a traja policajti utrpeli zranenia. Druhý útok podnikol v nedeľu (15.2.) v skorých ranných hodinách pri kodanskej synagóge, kde zabil židovského člena jej ochranky a zranil dvoch policajtov. O niekoľko hodín neskôr páchateľa zlikvidovala skupina príslušníkov policajného útvaru osobitého určenia.