Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

MZV: Legitimizovanie invázie z augusta 1968 je neprijateľné

Snímka z vernisáže výstavy Okupácia 1968. Foto: TASR - Dano Veselský

Reakcia na informáciu, že ruská Štátna duma chce prijať zákon, ktorý by uznal oprávnenosť okupácie.

Bratislava 1. júna (TASR) - Legitimizovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa je z pohľadu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR neprijateľné a šéf rezortu Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je pripravený túto otázku otvoriť počas budúcotýždňových rokovaní v Ruskej federácii (RF).

V reakcii na informáciu, že ruská Štátna duma chce prijať zákon, ktorý by uznal oprávnenosť okupácie, to pre TASR uviedol hovorca MZVaEZ Boris Gandel.


Rezort však nepredpokladá, že by návrh prešiel. "Podľa našich informácií ide o opakovanú iniciatívu z dielne opozičnej Komunistickej strany RF, ktorá doteraz nikdy nemala adekvátnu podporu pre svoj návrh a všetko nasvedčuje tomu, že takisto to bude aj v tomto prípade," priblížil hovorca.

Keďže ide o poslaneckú iniciatívu v dolnej komore ruského parlamentu, podľa MZVaEZ existuje priestor aj na parlamentnú diplomaciu.

"Obzvlášť ak berieme na zreteľ viacnásobné deklarovanie mimoriadne priateľských vzťahov medzi predsedom NR SR a predsedom Štátnej dumy RF," dodal Gandel.