Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SKOČEK: Porušovanie medzinárodného práva nezostane bez odozvy

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, archívna snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Slovensko podľa jeho slov podporuje plnú implementáciu Minských dohôd.

Bratislava 12. januára (TASR) - Sankcie zavedené voči Ruskej federácii v dôsledku nelegálnej anexie Krymu a destabilizácie juhovýchodnej Ukrajiny Slovensko nepovažuje za cieľ politiky, ale za politický nástroj na presadzovanie princípov a hodnôt, na ktorých je postavená Európska únia. Riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček to uviedol pre TASR.

"Slovensko ostáva verné svojej konzistentnej pozícii týkajúcej sa dodržiavania medzinárodného práva. Ak sa chceme v budúcnosti vyhnúť anexiám či agresiám, musíme dať jasne najavo, že porušovanie medzinárodného práva je pre nás neprijateľné a nezostane bez odozvy," zdôraznil.

Ako ďalej uviedol, konflikt na Donbase, ktorý sa bezprostredne dotýka susedného štátu Slovenska, ohrozuje mier a stabilitu v celej Európe.

"Slovenská republika má veľký záujem na jeho ukončení a v rámci svojich možností vedie dialóg so všetkými aktérmi, ktorí majú potenciál prispieť k riešeniu konfliktu a nastoleniu mieru," vyhlásil Skoček, pričom dodal, že zásadou slovenskej politiky je dialóg a rešpektovanie medzinárodného práva. "Tento prístup sa budeme snažiť preniesť aj do slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v roku 2019," uzavrel.

Slovensko podľa jeho slov podporuje plnú implementáciu Minských dohôd. Druhá minská dohoda bola podpísaná vo februári 2015. Okrem iného žiada prímerie medzi ukrajinskými silami a separatistami podporovanými Moskvou a stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie.