Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

MZV SR bude meniť rozmiestnenie ekonomických diplomatov v zahraničí

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Na základe ďalšieho dialógu so zástupcami podnikateľskej sféry MZV v budúcnosti nevylučuje ďalšiu optimalizáciu siete ekonomických diplomatov.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Rezort diplomacie pripravil novú koncepciu rozmiestnenia ekonomických diplomatov na slovenských zastupiteľských úradoch (ZÚ) v zahraničí. Stalo sa tak po diskusiách s ministerstvom hospodárstva a podnikateľskou sférou.

"Zistili sa potreby reálnych slovenských aktérov obchodných a investičných aktivít v zahraničí a v súlade s týmito potrebami, ale aj s rozpočtovými možnosťami rezortu bola schválená modifikácia siete ekonomických diplomatov," priblížil hovorca ministerstva zahraničných vecí (MZV) Boris Gandel.

Z celkového počtu 49 miest zostane bezo zmeny 38. Bývalé vedenie MZV napríklad zrušilo obchodných diplomatov v 15 štátoch Európskej únie. Pozície v niektorých z nich sa teraz opäť obnovia. Pôjde o Českú republiku, Poľsko, Rakúsko, Maďarsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Francúzsko, Belgicko, Rumunsko a Slovinsko.

SR totiž 84,56 percent svojho vývozu smeruje do krajín EÚ, ktoré sú zároveň najväčšími investormi na Slovensku. Okrem toho sa ponúkajú ďalšie možnosti ekonomických aktivít v rámci regionálnych, cezhraničných a nadnárodných projektov, programov a stratégií. "Tieto šance sú vhodné aj pre malých a stredných podnikateľov a SR ich zatiaľ dostatočne nevyužíva," dodal Gandel.

Mimo krajín únie sa presúva ekonomický diplomat v USA zo San Francisca do Washingtonu.

Otvorí sa tiež nové miesto ekonomického diplomata v Thajsku, ktorý bude zároveň pôsobiť pre Mjanmarsko, Laos a Kambodžu. V týchto krajinách narastajú aj aktivity európskych partnerov. Od roku 2015 sa totiž stanú súčasťou pripravovaného spoločného trhu Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktoré sa v tom istom roku stane ako zoskupenie partnerom EÚ.

Zrušia sa neobsadené posty v Rusku, a to jedno z pôvodných piatich miest, ako aj jedno zo štyroch miest v Číne. V Egypte zase miesto ekonomického diplomata pre Tunisko, kde zatiaľ nefunguje aktívny slovenský zastupiteľský úrad. Rovnaká situácia nastáva v Hongkongu a Bombaji, kde nemá SR súhlas prijímacích krajín na pôsobenie ekonomických diplomatov mimo sídla ZÚ.

Svoju činnosť ukončia aj v oblastiach s nízkym exportom slovenskej produkcie na tamojšie trhy. V Lotyšsku, Uzbekistane, Austrálii, na Kube a v Sýrii tak budú ekonomické záujmy Slovenska zastupovať ostatní, tam pôsobiaci diplomati.

Na základe ďalšieho dialógu so zástupcami podnikateľskej sféry MZV v budúcnosti nevylučuje ďalšiu optimalizáciu siete ekonomických diplomatov.