Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SR prevzala predsedníctvo Konferencie o odzbrojení v Ženeve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Funkciu predsedníctva bude zastávať do 25. júna 2017. Opätovne ju preberá po viac ako desiatich rokoch.

Bratislava 29. mája (TASR) - Slovensko oddnes predsedá Konferencii o odzbrojení v Ženeve. Funkciu predsedníctva bude zastávať do 25. júna 2017. Opätovne ju preberá po viac ako desiatich rokoch.

"Naša krajina naposledy predsedala tomuto významnému odzbrojovaciemu fóru medzinárodného spoločenstva v rokoch 1997 a 2006," informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Konferencii o odzbrojení je zverená zodpovednosť viesť rokovania o multilaterálnych dohodách týkajúcich sa kontroly zbrojenia a odzbrojenia. Slovenské predsedníctvo je v poradí štvrtým rotujúcim predsedníctvom v rámci tohtoročného rokovacieho obdobia.

Plenárne rokovania Konferencie bude vo funkcii jej predsedu viesť stály predstaviteľ SR pri Úradovni OSN a ďalších medzinárodných organizáciách v Ženeve, veľvyslanec Fedor Rosocha.

"Slovensko sa počas svojho predsedníctva bude usilovať o obnovenie substantívnych rokovaní tohto unikátneho multilaterálneho rokovacieho fóra určeného pre otázky odzbrojenia," dodal tlačový odbor.