Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ministerstvo upozorňuje na stránku elektronickej autorizácie ESTA

Sídlo Ministerstva zahraničných vecí SR. Foto: TASR Vladimír Benko

Jedinou vládou USA autorizovanou oficiálnou stránkou na prijímanie online žiadostí o cestovnú autorizáciu ESTA je stránka https://esta.cbp.dhs.gov.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR informuje Slovákov, ktorí sa chystajú vycestovať do USA, že jedinou, vládou USA autorizovanou oficiálnou stránkou na prijímanie online žiadostí o cestovnú autorizáciu ESTA je stránka https://esta.cbp.dhs.gov. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje, že stránka http://www.esta.us nie je súčasťou oficiálnej ESTA stránky vlády USA. Ide o súkromnú podnikateľskú aktivitu," upozorňuje rezort diplomacie.

Zároveň zdôrazňuje, že poplatok za spracovanie žiadosti o vybavenie elektronickej autorizácie prostredníctvom stránky http://www.esta.us je vyšší o províziu, ako vládou USA stanovený správny poplatok 14 USD (približne 13,09 eura), účtovaný pri podaní online žiadosti o udelenie elektronickej autorizácie ESTA cez oficiálnu stránku vlády USA.  Ministerstvo vyzýva Slovákov, aby v prípade cestovania do Spojených štátov amerických využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie.