Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia varuje pred bezpečnostnou situáciou v JAR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od začiatku roka 2017 zaznamenali diplomatické misie v Pretórii zvýšený počet útokov na svojich zamestnancov a majetok, ale tiež na občanov cestujúcich do krajiny za rôznymi účelmi.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Slováci by mali venovať zvýšenú pozornosť v súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v Juhoafrickej republike, predovšetkým v mestách Johannesburg a Pretória. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ).

"Od začiatku roka 2017 zaznamenali diplomatické misie v Pretórii zvýšený počet útokov na svojich zamestnancov a majetok, ale tiež na občanov cestujúcich do krajiny za rôznymi účelmi," varuje rezort diplomacie.

Upozorňuje preto Slovákov, aby cestovali v uzamknutom vozidle, okno na ňom mali spustené maximálne do polovice, držali sa predovšetkým hlavných ciest, vyhýbali sa chudobným predmestiam a centrám veľkomiest, nejazdili v noci, bez vopred zabezpečeného nocľahu, necestovali stopom a nezastavovali stopárom ani v prípade porúch iných automobilov na ceste vzhľadom na to, že môžu byť fingované.

Ďalej podľa ministerstva nie je vhodné sa prechádzať po uliciach mesta individuálne a po zotmení. V rámci prechádzky počas dňa by mali Slováci zostať v spoľahlivej štvrti, najlepšie rušnejšej. "Najvhodnejšie je podnikať takéto výlety so sprievodom známeho miestneho človeka. Nedôverujte osobám, ktoré vás náhodne oslovia na ulici. Vyhýbajte sa príliš veľkým zhromaždeniam ľudí najmä protestného charakteru, ktoré môže prerásť do násilností," radí rezort.

Zároveň Slovákov vyzýva, aby pred vycestovaním do uvedených oblastí využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie.