Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Vypustenie rakety je ďalšou hrubou provokáciou KĽDR

Ľudia sledujú televízne spravodajstvo o vypustení rakety dlhého doletu, ktorá mala údajne na obežnú dráhu umiestniť družicu v kórejskom Soule 7. februára 2016 Foto: TASR/AP

V dôsledku najnovšieho vývoja na Kórejskom polostrove mimoriadne zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá odsúdila najnovšie kroky KĽDR a avizovala sprísnenie sankcií voči severokórejskému režimu.

Bratislava 8. februára (TASR) – Slovenský rezort diplomacie dôrazne odsúdil víkendové vypustenie severokórejskej medzikontinentálnej balistickej rakety. „Po nedávnej skúške pravdepodobne vodíkovej bomby to považujeme za ďalšiu hrubú provokáciu, ohrozenie regionálnej stability, medzinárodného mieru a bezpečnosti a porušenie rezolúcií BR OSN, ktoré zakazujú KĽDR akékoľvek skúšky balistických technológií,“ reagoval tlačový odbor MZV.

Ako dodalo ministerstvo, Slovensko je vážne znepokojené tým, že Severná Kórea vynakladá veľké finančné prostriedky na vývoj vojenských programov namiesto toho, aby zabezpečovala elementárne potreby svojich občanov. „Ostro odsudzujeme akékoľvek provokatívne kroky, ktoré vedú k zvyšovaniu napätia v regióne. Vyzývame Pchjongjang, aby bezpodmienečne dodržiaval všetky medzinárodné záväzky vyplývajúce z príslušných rezolúcií OSN,“ podčiarklo ministerstvo.

Severná Kórea aj napriek opakovaným varovaniam medzinárodného spoločenstva vypálila v nedeľu (7.2.) raketu, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. Podľa Západu však išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu.

V dôsledku najnovšieho vývoja na Kórejskom polostrove mimoriadne zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá odsúdila najnovšie kroky KĽDR a avizovala sprísnenie sankcií voči severokórejskému režimu. Na rýchle prijatie nových, tvrdších sankcií voči KĽDR vyzvali tiež Británia, Francúzsko a Ukrajina.