Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

M. Lajčák sa zúčastní na zasadnutiach Rady EÚ, reč bude aj o brexite

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Marko Erd

Na zasadnutí FAC sa budú šéfovia diplomacií zaoberať blížiacim sa ministerským stretnutím EÚ - Stredná Ázia, ktoré sa má konať 23. novembra.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Revízia Stratégie Európskej únie (EÚ) k Strednej Ázii, povolebná situácia v Bosne a Hercegovine a aktuálne reformné procesy v tejto západobalkánskej krajine, Ukrajina či situácia v Jemene. To sú témy, o ktorých majú rokovať ministri zahraničných vecí na pondelkovom (19. 11.) zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) v Bruseli. Slovensko bude zastupovať minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Zúčastní sa aj na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti (GAC), kde sa bude hovoriť o brexite. "Cieľom zasadnutia bude formálne odsúhlasenie návrhu dohody o odstúpení a náčrtu politickej deklarácie o budúcich vzťahoch, ktoré by mali byť nasledovne predmetom rokovania Európskej rady na úrovni hláv štátov a vlád," spresnil tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Na zasadnutí FAC sa budú šéfovia diplomacií zaoberať blížiacim sa ministerským stretnutím EÚ - Stredná Ázia, ktoré sa má konať 23. novembra. Tiež bude debata k pripravovanej revízii Stratégie EÚ k Strednej Ázii. Diskusiu o povolebnej situácii v Bosne a Hercegovine iniciovala slovenská strana.

"V prípade Ukrajiny sa očakáva primárne diskusia o nelegálnych voľbách v tzv. Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike. Ďalším aspektom budú pretrvávajúce ruské aktivity v oblasti Azovského mora, kde Moskva posilňuje svoju vojenskú prítomnosť," dopĺňa tlačový odbor rezortu diplomacie.

Rada má prijať závery o bezpečnosti a obrane, Afganistane, Pakistane, stratégii EÚ proti nedovoleným strelným zbraniam, ručným a ľahkým zbraniam (SALW), civilnom kompakte, klimatickej diplomacii, Sudáne a Etiópii.

Diskutovať sa má aj o posilnení civilnej časti spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP), stálej štruktúrovanej spolupráci PESCO, vojenskej mobilite, koordinovanom ročnom prehľade o obrane, Európskom obrannom fonde a rozšírení mandátu bunky pre plánovanie a riadenie operácií SBOP.