Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

POLITICI O ÚTOKU V TURECKU: Sústrasť pozostalým po ataku teroristov

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zaslal kondolenciu tureckým rezortným partnerom. Minister tak reagoval na utorkový (28.6.) bombový útok na istanbulskom letisku.

Bratislava 29. júna (TASR/Teraz.sk) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Miroslav Lajčák zaslal kondolenciu tureckým rezortným partnerom Mevlütovi Çavuşogluovi a Ömerovi Çelikovi. Informoval o tom dnes tlačový odbor MZVaEZ SR. Minister tak reagoval na utorkový (28.6.) bombový útok na istanbulskom letisku.

V telegramoch vyjadril sústrasť rodinám, príbuzným obetí a obyvateľom Turecka, ktorí trúchlia nad nezmyselnou stratou životov svojich blízkych. "Pri tejto príležitosti, dovoľte, aby som Vás uistil o našej plnej solidarite v tejto ťažkej chvíli a o podpore nášho spoločného cieľa, ktorým je boj proti terorizmu," uviedol minister Lajčák.

Teroristický útok na Atatürkovom letisku v tureckom Istanbule si vyžiadal najmenej 41 obetí na životoch. Zranenia utrpelo prinajmenšom ďalších 239 ľudí, z ktorých už 109 prepustili z nemocnice. Podľa nemenovaného tureckého predstaviteľa nie sú v bilancii obetí započítaní traja samovražední bomboví atentátnici, zrejme teroristi z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Premiér odsudzuje zbabelý útok

Úprimnú sústrasť príbuzným obetí dnes vyjadril aj premiér Robert Fico na sociálnej sieti. Útok odsúdil a označil ho za chladnokrvný a zbabelý.

Foto: facebook.com

Štefanec: Terorizmus nepozná hranice

Ivan Štefanec
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým po útokoch na istanbulskom letisku, vyjadril na sociálnej siete slovenský europslanec Ivan Štefanec."Terorizmus nepozná hranice a nerozlišuje svoje obete. V boji proti nemu sa musia spojiť všetky štáty a medzinárodné organizácie," napísal.



Vašečka: Sme vo vojne, nesmieme byť slabí

Richard Vašečka
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Podľa poslanca Richarda Vašečku sú udalosti ďalším teroristickým útok Islamského štátu v Európe,pretože letisko sa geograficky nachádza na európskej strane Istanbulu. "Sme vo vojne, nesmieme byť slabí. Odpustenie však nie je slabosť. A nenávisť nie je sila," mieni Vašečka.

Putin: Vyjadril sústrasť Turecku

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade 17. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril dnes sústrasť Turecku po utorkovom teroristickom útoku na Atatürkovom letisku v Istanbule. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že tento útok je "len ďalšou pripomienkou dôležitosti spoločného úsilia v boji proti našej spoločnej hrozbe - terorizmu".

Podľa AP Putin vyjadrí sústrasť aj v telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Peskov podľa agentúry TASS povedal, že o výsledku telefonátu bude médiá neskôr informovať.

Obama vyjadril podporu Turecku po útoku

Americký prezident Barack Obama vyjadril v dnešnom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom podporu Turecku po útoku na Atatürkovom letisku v Istanbule. Napísala to agentúra AP.

"Mal som možnosť hovoriť s tureckým prezidentom Erdoganom, aby som s ním prebral nielen to, ako nás zlomili zábery zranených a zabitých ľudí, ale aj to, aby som mu zopakoval náš silný záväzok partnerstva s Tureckom, NATO a širokou alianciou, ktorú sme vytvorili celosvetovo, aby sme bojovali proti ISIL," uviedol Obama. Použil jednu zo skratiek pre extrémistickú skupinu Islamský štát (IS).

Americký prezident sa dnes zúčastňuje na summite severoamerických lídrov v kanadskej Ottawe.

"Nenájdeme pokoj, pokým nerozložíme tieto siete nenávisti, ktoré vplývajú na celý civilizovaný svet," dodal Obama.