Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nórsko predĺžilo hraničné kontroly, cestovný doklad treba mať pri sebe

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kontroly prebiehajú náhodne.

Oslo/Bratislava 5. januára (TASR) - Nórsko až do odvolania predĺžilo vykonávanie kontrol na svojich vnútorných schengenských hraniciach. Cestujúci prekračujúci tieto hranice musia mať pri sebe platný cestovný doklad. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Hraničné kontroly prebiehajú náhodne. Občiansky preukaz alebo pas je teda potrebné mať pri sebe vždy a bez ohľadu na národnosť," uviedla v rozhovore pre TASR mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Nórskom kráľovstve Denisa Frelichová.

V Nórsku sa počet Slovákov každoročne zvyšuje. Na základe predbežných údajov z tamojšieho štatistického úradu sa podľa Frelichovej nahlásilo v roku 2017 na trvalý, prechodný, študijný, pracovný či krátkodobý turistický pobyt 4757 Slovákov. "Oproti minulému roku je to nárast o asi 790 osôb. V Nórsku žijú však aj Slováci, ktorí registrovaní nie sú, a preto predpokladáme, že ich v krajine môže byť približne šesť až osem tisíc," povedala veľvyslankyňa.