Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia oceňuje nomináciu M. Šefčoviča za podpredsedu EK

Maroš Šefčovič, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič bude v budúcej Európskej komisii (EK) v období 2019 - 2024 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR oceňuje, že zvolená predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová pridelila slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi jeden z ôsmich postov podpredsedu Komisie.

"Úlohou Maroša Šefčoviča bude posilniť vzťahy s Európskym parlamentom, a to aj v kontexte snahy posunúť sa smerom k legislatívnej iniciatíve Parlamentu," uviedol pre TASR Tlačový odbor MZVaEZ SR. "Okrem toho bude Šefčovič zodpovedný za posilňovanie vzťahov s národnými parlamentmi. Jednou z prvých kľúčových úloh má byť spoločná príprava pracovného programu EK priamo s jej predsedníčkou," priblížil Šefčovičovu navrhovanú funkciu.

Príprava tohto dokumentu bude podľa MZVaEZ zahŕňať veľa rokovaní s inými komisármi, ako aj s Európskym parlamentom a s Radou EÚ. "Ďalšou úlohou je boj s administratívnou a regulačnou záťažou, osobitne pre podnikateľský sektor, pričom dôraz by mal byť na malé a stredné podniky, ktoré tvoria chrbtovú kosť európskej ekonomiky a vytvárajú 85 percent nových pracovných miest," doplnilo ministerstvo. Dezignovaná predsedníčka chce podľa neho využiť Šefčovičove skúsenosti v oblasti vytvárania partnerstiev medzi priemyslom, členskými štátmi a Európskou investičnou bankou, ktoré sa mu podarilo vytvoriť pri projekte Európskej batériovej aliancie.

Šefčovič tak bude koordinovať strategickú prácu Komisie s členskými štátmi a všetkými aktérmi, aby európsky automobilový priemysel bol pripravený na éru čistej mobility vrátane elektromobility. Podľa ministerstva by mal politicky zodpovedať za Spoločné výskumné centrum, ktoré je "mozgom" administratívy EK a bude mať silný hlas pri spolukreovaní budúcich európskych politík, ktoré budú mať priaznivý ekonomický, hospodársky a sociálny dopad na Slovenskú republiku. Návrh Ursuly von der Leyenovej na rozdelenie portfólií pre členov komisie ešte musí odsúhlasiť Európsky parlament.

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič bude v budúcej Európskej komisii (EK) v období 2019 - 2024 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy. Oficiálne bude zodpovedať za tematický okruh s názvom Medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie. Podobne ako v doterajšej Komisii pod vedením Jeana-Clauda Junckera bude spolupracovať s viacerými eurokomisármi, zároveň však bude zodpovedný za svoju vlastnú agendu.