Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia odporúča Slovákom v USA, aby dodržiavali hygienu

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Slováci, ktorí sa v USA ocitnú v núdzi alebo v krízovej situácii, môžu kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva SR vo Washingtone.

Bratislava 12. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vyzýva občanov Slovenska, aby pri ceste do Spojených štátov amerických (USA) a počas ich pobytu dôsledne dodržiavali základné hygienické opatrenia, umývali si ruky a vyhýbali sa kontaktu s osobami, ktoré vykazujú známky ochorenia COVID-19. Tiež aby zvážili účasť na podujatiach a miestach s vysokou koncentráciou osôb, rešpektovali pokyny amerických orgánov a sledovali rýchlo sa meniacu situáciu. MZVaEZ o tom informovalo na svojej webovej stránke.

Prezident USA Donald Trump oznámil v stredu (11. 3.) zákaz cestovania z Európy do USA počas 30 dní s účinnosťou od piatka (13. 3.). Opatrenie sa týka cestovania osôb, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili niektorú z krajín Schengenského priestoru. "Tieto opatrenia neplatia pre štátnych občanov USA, osoby s trvalým pobytom na území USA a priamych rodinných príslušníkov štátnych občanov USA," uviedlo MZVaEZ.

Slovenským občanom, ktorí sa v USA plánujú zúčastniť na organizovanom hromadnom podujatím, teda na športovej udalosti, konferencii, kultúrnom podujatí a podobne, predstavitelia ministerstva odporúčajú vopred kontaktovať organizátora daného podujatia. "V prípade cesty do Spojených štátov amerických v rámci zájazdu s cestovnou kanceláriou odporúčame kontaktovať príslušnú cestovnú kanceláriu," dodali.

Slováci, ktorí sa v USA ocitnú v núdzi alebo v krízovej situácii, môžu kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva SR vo Washingtone, D. C. +1 (202) 361 6298 alebo číslo diplomatickej služby na MZVaEZ SR v Bratislave +421 2 5978 5978. Ministerstvo im tiež odporúča využiť službu registrácie pred cestou do zahraničia na webe MZVaEZ alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.