Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie podniká kroky v súvislosti s únosom Vietnamca

Na nedatovanej snímke je vietnamský podnikateľ a niekdajší stranícky funkcionár Trinh Xuan Thanh. Foto: TASR/AP

Na utorkovej tlačovej konferencii uviedol Michal Šimečka zo strany Progresívne Slovensko (PS), že je nepochopiteľné, že nikde nie je vidieť ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Rezort diplomacie na čele s ministrom Miroslavom Lajčákom (Smer-SD) podniká konkrétne a efektívne kroky na diplomatickom poli v súvislosti s kauzou únosu vietnamského podnikateľa. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Seriózna diplomacia sa nerobí cez titulné stránky novín. V diplomacii sa štandardne používajú isté nástroje, ku ktorým MZVaEZ SR pristúpilo od samého začiatku – okrem iného opakované predvolanie vietnamského veľvyslanca na pohovor či zníženie nášho zastúpenia v Hanoji z úrovne veľvyslanca na chargé d'affaires," uviedlo ministerstvo. Deklarovalo, že je pripravené pristúpiť k razantnejším opatreniam, ak by sa preukázalo, že vietnamská strana zneužila Slovensko.

MZVaEZ reaguje na mediálne vyjadrenia politických strán aj blogerov, ktorí obviňujú Lajčáka z nečinnosti a stiahnutia sa do ústrania. "Rezort od začiatku prípadu koná a pristupuje k danej záležitosti vecne, principiálne a profesionálne v zmysle diplomatických zvyklostí. Nikto nás nemusí učiť diplomacii, vieme, čo máme robiť, a konáme tak. Diplomacia sa však nerobí horúcou ihlou a neriadi sa želaniami novinárov či opozičných politikov. Robí sa vecne, konštruktívne, cez diplomatické kanály a v tomto duchu budeme aj naďalej postupovať," uzavrel tlačový odbor.

Na utorkovej tlačovej konferencii uviedol Michal Šimečka zo strany Progresívne Slovensko (PS), že je nepochopiteľné, že "nikde nie je vidieť ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka". Rezort diplomacie by mal podľa PS vyvíjať maximálne úsilie, aby uistil nemeckých partnerov a nemeckú verejnosť, že Slovensko berie prípad vážne a riadne ho vyšetrí.