Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort radí občanom, čo robiť, ak sú účastníkmi nehody v cudzine

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MZVaEZ

Rezort diplomacie odporúča kontaktovať aj núdzovú linku príslušného slovenského veľvyslanectva.

Bratislava 26. júna (TASR) – Ak sa Slováci stanú účastníkmi nehody v zahraničí, rezort diplomacie im odporúča kontaktovať aj núdzovú linku príslušného slovenského veľvyslanectva. Určujúce sú pokyny polície alebo miestnych úradov, pripomína tlačový odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súvislosti s tohtotýždňovou nehodou autobusu v Srbsku.

Kontaktné údaje na príslušné veľvyslanectvo v zahraničí občan automaticky dostane od slovenských mobilných operátorov. Mobil však musí mať zapnutý vrátane roamingu alebo si ich pred vycestovaním môže nájsť na webovej stránke ministerstva. "V prípade, ak sa v danej krajine nenachádza slovenské veľvyslanectvo, môžu požiadať o pomoc veľvyslanectvo inej členskej krajiny EÚ, ktorá sa skontaktuje s príslušným slovenským zastupiteľským úradom a bude koordinovať pomoc občanom SR," informuje ministerstvo.

Ministerstvo radí občanom, aby pred vycestovaním využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho webovej stránke. Rovnako odporúča pred cestou uzavrieť komerčné cestovné poistenie a vyhotoviť si fotokópie dátovej strany občianskeho preukazu alebo cestovného pasu.

Ministerstvo ponúka aj aplikáciu Svetobežka


Privítacia textová správa s číslom na slovenské veľvyslanectvo a nonstop núdzovú linku je jedna z prvých, ktorú Slováci dostanú po príchode do zahraničia. Kontakty v privítacej SMS ale slúžia výlučne pre prípad závažnej núdze, upozorňuje rezort diplomacie.

"Musíme zdôrazniť, že ide o núdzové kontakty, to znamená čísla, ktoré treba volať naozaj vo vážnom prípade. Lebo sú ľudia, ktorí volajú, lebo nemôžu nájsť parkovisko, dostali defekt na aute, alebo len chcú dať vedieť, že dorazili do krajiny," uviedol pre TASR tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Ministerstvo ponúka občanom okrem privítacej SMS aj núdzovú, rovnako aplikáciu Svetobežka. Núdzovú SMS spustil rezort začiatkom tohto roka v spolupráci s národnými mobilnými operátormi. "Cieľom služby je pomôcť zvýšiť bezpečnosť a komfort slovenských občanov cestujúcich do zahraničia. MZVaEZ SR v prípade mimoriadnej závažnej udalosti naformuluje text správy o tom, čo sa stalo, s pokynmi a s kontaktmi, na ktoré sa môže občan obrátiť," uviedol rezort diplomacie.

Aplikácia Svetobežka funguje od októbra 2013. Je dostupná zdarma pre užívateľov operačných programov Android a iOS. "Obsahuje konkrétne informácie a rady ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť so žiadosťou o pomoc. Obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s príslušnými telefonickými a emailovými kontaktmi, voliteľnými priamo z menu aplikácie," dodalo ministerstvo.