Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia sa chystá kúpiť budovu vo Washingtone

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Súčasná rezidencia Veľvyslanectva SR vo Washingtone sa nachádza mimo hlavného mesta Washingtonu, D.C., a to v Mc Leane, štát Virgínia.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR sa chystá kúpiť budovu vo Washingtone, kde by umiestnilo novú rezidenciu Veľvyslanectva SR. O súhlas so začatím obstarania novej budovy rezidencie požiada vládu. Návrh na vyslovenie súhlasu predložilo ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania.

Súčasná rezidencia Veľvyslanectva SR vo Washingtone sa nachádza mimo hlavného mesta Washingtonu, D.C., a to v Mc Leane, štát Virgínia. "Vzhľadom na lokalitu a veľmi zlú dopravnú dostupnosť rezidencia nespĺňa požiadavky kladené na plnenie základného účelu diplomatickej rezidencie a Slovenská republika je jediným členským štátom Európskej únie, ktorý využíva rezidenciu mimo hlavného mesta," vysvetľuje potrebu zmeny rezort.

Ministerstvo poukazuje na to, že ide o budovu postavenú po druhej svetovej vojne, mimo územia hlavného mesta v lokalite, v ktorej sa nenachádzajú žiadne iné diplomatické objekty. Fyzický stav budovy podľa rezortu zodpovedá jej veku a je výsledkom obmedzených finančných prostriedkov na jej údržbu.

Po ukončení výberu vhodnej rezidencie má minister zahraničných vecí predložiť najvýhodnejšiu ponuku ministrovi financií a požiadať o pridelenie finančných prostriedkov na kúpu novej nehnuteľnosti. Výdavky na kúpu novej budovy by mali ísť z rozpočtu verejnej správy. "Pričom následne bude realizovaný predaj rezidencie v Mc Leane, štát Virgínia," dopĺňa v predloženom materiáli ministerstvo zahraničia.

Rezort pripomína, že v zahraničí spravuje majetok vo vlastníctve SR, ako aj v prenájme. Ide o administratívne a rezidenčné priestory, ktoré sa často dostali do správy SR v dôsledku delenia federácie. "Za 25 rokov existencie zahraničnej služby SR bolo do spravovaného majetku nedostatočne investované, čo sa vo výraznej miere prejavuje na súčasnom neuspokojivom stave nehnuteľností v majetku SR v zahraničí," zdôrazňuje rezort.

Preto sa ministerstvo snaží postupne, v rámci rozpočtových možností, investovať do obnovy existujúcich nehnuteľností, a to formou rekonštrukcií, predaja. "Prípadne tam, kde je predpoklad zhodnotenia nehnuteľností, aj kúpy vhodných objektov," dopĺňa rezort.