Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Lajčáka zvolili za predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéf slovenskej diplomacie oficiálne prevezme funkciu 12. septembra, mandát má na obdobie jedného kalendárneho roka.

New York/Bratislava 31. mája (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa stal predsedom 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN. O dnešnom rozhodnutí zástupcov členských štátov OSN informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Šéf slovenskej diplomacie oficiálne prevezme funkciu 12. septembra, mandát má na obdobie jedného kalendárneho roka.

Zástupca SR získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz. Predseda Valného zhromaždenia OSN je protokolárne najvyššou funkciou v systéme Organizácie Spojených národov, v ktorej reprezentuje všetkých 193 členských krajín.

"Je to česť a pocta byť zvolený do tejto vysokej funkcie. Som vďačný za podporu, ktorá sa mi dostala v mojej vlasti - od prezidenta, vlády aj bežných občanov -, a aj za vašu dôveru, ktorú ste prejavili pri dnešnej voľbe," uviedol Lajčák vo vystúpení bezprostredne po voľbe. "Ako predseda Valného zhromaždenia OSN budem dbať rovnakou mierou na všetky tri piliere, o ktoré sa táto organizácia opiera: mier, ľudské práva a udržateľný rozvoj," dodal, pričom zvýraznil, že za svoju osobnú prioritu pokladá najmä predchádzanie konfliktom a mediáciu ako prostriedky pre udržanie mieru vo svete.

Medzi svoje ďalšie ciele vo funkcii predsedu 72. VZ OSN zaradil aj hľadanie odpovedí na migráciu, reformy v systéme OSN a tiež priblíženie cieľov tejto medzinárodnej organizácie viac k ľuďom. Na svojom poste chce prispieť k efektívnemu fungovaniu organizácie a k tomu, aby bola OSN "vnímaná ako inštitúcia, ktorá má pre ľudí zmysel".

Za ďalší obrovský diplomatický úspech Slovenska označil správu o Lajčákovom zvolení premiér Robert Fico. "Miroslav Lajčák potvrdil diplomatickú extratriedu. Je to vynikajúce vyznamenanie a česť pre Slovensko, z celého srdca mu blahoželám," povedal predseda vlády SR.

Lajčák preberá post v období, v ktorom medzinárodné spoločenstvo čelí neľahkým globálnym výzvam, týkajúcim sa humanitárnych kríz, nárastu extrémizmu a terorizmu, ako i klimatických zmien a chudoby, vyvolávajúcich ďalšie problémy. Členské štáty OSN čaká implementácia radu prijatých globálnych záväzkov, predovšetkým rozvojovej Agendy 2030 a Parížskej klimatickej dohody. Počas 72. zasadnutia VZ OSN budú tiež pokračovať rokovania smerujúce k prijatiu globálneho kompaktu o migrácii.

A. KISKA: Ocenili jeho profesionalitu i prístup SR na pôde OSN


Zvolenie Miroslava Lajčáka na post predsedu Valného zhromaždenia (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) je ocenením aktívneho angažovania sa SR na pôde tohto medzinárodného spoločenstva od roku 1993. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska, ktorý dodal, že správu o výsledku voľby zástupcov členských štátov OSN prijal s veľkým potešením.

Prezident zároveň vyjadril presvedčenie, že zvolenie Lajčáka na významný post je i prejavom uznania profesionálnych kvalít šéfa slovenskej diplomacie. "Verím, že pán minister využije svoje doterajšie diplomatické skúsenosti a prispeje k riešeniu problémov a výziev, pred ktorými stojí celé medzinárodné spoločenstvo," povedal prezident.

Lajčákovi zároveň zaželal veľa úspechov, pevné zdravie a veľa energie pri prijímaní dôležitých rozhodnutí v novej funkcii.

Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka zvolili dnes v New Yorku za predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN zástupcovia členských štátov medzinárodnej organizácie. Svojej funkcie s mandátom na obdobie jedného kalendárneho roka sa Lajčák oficiálne ujme 12. septembra.

Vo svojom vystúpení bezprostredne po voľbe Lajčák deklaroval, že vo funkcii bude dbať rovnakou mierou na všetky tri piliere, o ktoré sa OSN opiera: mier, ľudské práva a udržateľný rozvoj. Zvýraznil, že za svoju osobnú prioritu pokladá najmä predchádzanie konfliktom a mediáciu ako prostriedky pre udržanie mieru vo svete. Medzi svoje ďalšie ciele vo funkcii predsedu 72. zasadnutia VZ OSN zaradil aj hľadanie odpovedí na migráciu, reformy v systéme OSN a tiež priblíženie cieľov tejto medzinárodnej organizácie viac k ľuďom.

Zástupca SR získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz. Predseda Valného zhromaždenia OSN je protokolárne najvyššou funkciou v systéme Organizácie Spojených národov, v ktorej reprezentuje všetkých 193 členských krajín.