Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SR očakáva vyvodenie dôsledkov za zostrelenie lietadla nad Ukrajinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort diplomacie SR zároveň priznáva mimoriadnu vážnosť výsledkom vyšetrovania Spoločného vyšetrovacieho tímu.

Bratislava 25. mája (TASR) - Slovenská republika plne podporuje vyhlásenie Európskej únie (EÚ), ktorá vyzýva Ruskú federáciu, aby plne spolupracovala so všetkým úsilím na vyvodení zodpovednosti za zostrelenie lietadla malajzijských aerolínií MH-17 nad Ukrajinou 17. júla 2014. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Rezort diplomacie zároveň priznáva mimoriadnu vážnosť výsledkom vyšetrovania Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT). "Očakávame vyvodenie dôsledkov za tento barbarský čin, pri ktorom prišlo o život 298 ľudí," zdôraznilo MZVaEZ.

Podľa štvrtkového vyhlásenia Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT), zloženého z holandských, belgických, malajzijských, austrálskych a ukrajinských expertov, a z podrobnej analýzy videí vyplýva, že raketa Buk, ktorá zostrelila pred štyrmi rokmi malajzijské lietadlo, patrí armádnej jednotke v Rusku.

Holandsko a Austrália v piatok oficiálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie boeingu linky MH17 malajzijských aerolínií na Ukrajine zo 17. júla 2014 a podniknú voči Moskve právne kroky, informovala agentúra DPA.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube; väčšinu obetí tvorili Holanďania. Okrem nich boli na palube zostreleného boeingu občania ďalších 17 štátov.