Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko odsudzuje atentát na egyptského generálneho prokurátora

Egyptský generálny prokurátor utrpel 29. júna 2015 zranenia pri bombovom útoku v severnej časti Káhiry. Na snímke vraky automobilov po výbuchu bomby, ktorý zasiahol konvoj vozidiel, v jednom z ktorých sa viezol aj generálny prokurátor Hišám Barakát. Ten pri explózii utrpel zranenia v oblasti tváre a chrbta, s ktorými ho previezli do nemocnice. Údajne však nie je v ohrození života. Foto: TASR/AP

K útoku došlo, keď už boli egyptské bezpečnostné sily v predvečer druhého výročia masových protiislamistických demonštrácií, ktoré otvorili cestu zosadeniu Mursího armádou.

Bratislava 30. júna (TASR) - Slovenská republika odsudzuje pondelkový (29.6.) atentát na generálneho prokurátora Egyptskej arabskej republiky. Uvádza sa to vo vyhlásení hovorcu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Petra Stana.

"Politické rozpory nemožno nikdy nikde riešiť terorom voči súdnej moci - jednému zo základných pilierov štátu a zdroju stability a bezpečnosti obyvateľov. Vyjadrujeme plnú podporu egyptskému boju proti terorizmu," vyhlásil Stano.

Egyptský generálny prokurátor Hišám Barakát podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri pondelkovom bombovom útoku na jeho kolónu vozidiel na východnom predmestí Káhiry. Zomrel po operácii, počas ktorej sa nachádzal v kritickom stave.

Je najvyšším egyptským predstaviteľom, na ktorého spáchali atentát po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího spred dvoch rokov, napísala agentúra AP.

K útoku došlo v čase, keď už boli egyptské bezpečnostné sily v stave vysokej pohotovosti - v predvečer druhého výročia masových protiislamistických demonštrácií, ktoré otvorili cestu zosadeniu Mursího armádou.

K nastraženiu bomby sa prostredníctvom Facebooku prihlásila málo známa militantná skupina s názvom Ľudový odboj Gízy. Tvrdenie nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov, uviedla agentúra Reuters.

Barakát a ďalší egyptskí žalobcovia zohrávajú kľúčovú úlohu v snahách o potlačenie vplyvu islamistov, spomedzi ktorých už boli odsúdené stovky predstaviteľov a stúpencov Moslimského bratstva.