Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia SR varuje pred epidémiou osýpok v Srbsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na následky choroby tam zomrelo už 15 ľudí.

Belehrad/Bratislava 30. mája (TASR) - Na území Srbskej republiky sa od októbra minulého roka šíri epidémia osýpok. Na následky choroby zomrelo už 15 ľudí. S odvolaním sa na veľvyslanectvo SR v Belehrade o tom v stredu na svojej webovej stránke informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

"Podľa najnovších informácii srbského inštitútu pre verejné zdravie je k 30. máju registrovaných 5402 prípadov nakazených, 95 percent pacientov nie je zaočkovaných alebo ich očkovanie nie je potvrdené," spresnil slovenský rezort diplomacie.

Najväčší počet pacientov patrí do vekovej kategórie detí mladších ako päť rokov a osôb starších ako 30 rokov.

Osýpky patria k najviac nákazlivým prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

Nákaza koncom roka 2017 potrápila aj Bratislavský kraj. Na osýpky vtedy ochorelo šesť ľudí. Hygienici zlikvidovali dve ohniská nákazy.

V prvom prípade ich na Slovensko doniesol cudzinec pracujúci v medzinárodnej spoločnosti v Bratislave. V druhom prípade išlo o Slováka, ktorý si ochorenie priviezol zo zahraničia.