Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia varuje Slovákov pred hurikánom v USA

Kevin Orth nesie vrecia s pieskom počas prípravy na príchod hurikánu Florence v meste Charleston, v americkom štáte Južná Karolína 10. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Hurikán Florence v utorok zosilnel na štvrtú kategóriu a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu.

Washington/Bratislava 11. septembra (TASR) - Východné pobrežie USA má v stredu (12.9.) zasiahnuť hurikán Florence. Slovákov, ktorí sa nachádzajú v štátoch Virgínia, Severná a Južná Karolína, na to na upozorňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Odporúča im, aby sa riadili pokynmi lokálnych zložiek krízového manažmentu, polície a záchranných zložiek.

"Guvernéri zmienených štátov vyhlásili stav núdze s predpokladom riadenej evakuácie určitých oblastí a odporučili obyvateľom pripraviť si dostatočné zásoby potravín, vody, liekov a elektrických akumulátorov. V dotknutých oblastiach sa očakáva mohutný vietor, nebezpečné morské prúdy, rozsiahle povodne," opísal rezort diplomacie.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať Veľvyslanectvo SR vo Washingtone D.C. na núdzovej telefónnej linke +1 202 361 6298. Ministerstvo tiež odporúča dobrovoľnú registráciu na svojich stránkach.

Pokyny zložiek krízového manažmentu sú priebežne zverejňované na stránkach https://www.ncdps.gov/florence, informácie o postupe frontálneho systému sa dajú nájsť na stránke National Hurricane Center https://www.nhc.noaa.gov/#Florence.

Hurikán Florence v utorok zosilnel na štvrtú kategóriu a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu. Podľa očakávania v priebehu utorka ešte zosilnie a môže sa z neho stať hurikán piatej kategórie. Severnú a Južnú Karolínu zasiahne vo štvrtok (13.9.). Florence môže byť najhorším hurikánom, aký zasiahol obe Karolíny za posledných vyše 60 rokov.