Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SLOVÁCI, POZOR NA OPHELIU: Hurikán sa blíži k pobrežiu Írska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pred prírodným živlom varuje aj slovenský rezort diplomacie. Úrady v Írsku vyhlásili na časti svojho územia najvyšší - červený - stupeň ohrozenia.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Meteorologická agentúra Írska varuje pred zostatkami hurikánu Ophelia, ktoré pravdepodobne začiatkom týždňa zasiahnu Írsko. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) na svojej internetovej stránke.

"Očakávajú silnejšie dažde sprevádzané silným vetrom," konštatuje rezort diplomacie. Veľvyslanectvo SR v Dubline preto vyzýva Slovákov nachádzajúcich sa v oblastiach Írska, ktoré podľa predpovedí môžu byť zasiahnuté zrážkami, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov.

Ministerstvo zároveň odporúča slovenským občanom v prípade cestovania do Írska využiť službu dobrovoľnej registrácie.

Úrady v Írsku vyhlásili na časti svojho územia najvyšší - červený - stupeň ohrozenia, ktoré pre ostrov predstavuje blížiaci sa hurikán.

Platí v grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde dnes očakávajú silný vietor, ktorý môže v náporoch dosiahnuť rýchlosť 130 kilometrov za hodinu. Existujú aj obavy, že vysoké vlny na mori by mohli zaplaviť pobrežné oblasti.

V iných regiónoch meteorologická služba zatiaľ vyhlásila nižší, oranžový stupeň.