Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie víta rozhodnutie o prísnejších sankciách voči KĽDR

Na archívnej snímke odpálenie balistickej rakety zo základne Banghjon v provincii Severný Pchjongan v júli 2017. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada prijala rezolúciu ku KĽDR, ktorá je reakciou na doteraz najsilnejšiu severokórejskú jadrovú skúšku z 3. septembra.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR víta rozhodnutie Bezpečnostnej rady (BR) OSN uvaliť prísnejšie sankcie voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR), ktorej konanie v rozpore s príslušnými rezolúciami BR OSN a medzinárodným právom ohrozuje regionálnu stabilitu a medzinárodný mier. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

"Ministerstvo zahraničných vecí vyzýva Pchjongjang na dodržiavanie rezolúcií BR OSN a uskutočnenie krokov smerujúcich k budovaniu dôvery a ku konštruktívnemu dialógu s medzinárodným spoločenstvom," zdôrazňuje rezort.

BR OSN v pondelok (11.9.) jednohlasne prijala rezolúciu ku KĽDR, ktorá je reakciou medzinárodného spoločenstva na doteraz najsilnejšiu severokórejskú jadrovú skúšku, ktorú uskutočnila 3. septembra. Rezolúcia BR OSN okrem iného obmedzuje dovoz ropy do KĽDR a zakazuje export textilných výrobkov z KĽDR.