Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Výnimočný stav v Mali bude platiť aj v roku 2018

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa teroristické skupiny okrem severu Mali snažia destabilizovať aj relatívne pokojné južné územia tejto krajiny.

Bratislava 1. februára (TASR) - Výnimočný stav, ktorý vyhlásila malijská vláda po teroristickom útoku na hotel v tamojšom hlavnom meste Bamako z 21. novembra 2015, bude platiť aj v roku 2018. Na svojej internetovej stránke o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Podľa MZVaEZ sa teroristické skupiny okrem severu Mali snažia destabilizovať aj relatívne pokojné južné územia tejto krajiny vrátane hlavného mesta Bamako.

Rezort diplomacie vyzýva Slovákov, aby v prípade cestovania do Mali využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke MZVaEZ SR. Slovenskí občania zároveň môžu kontaktovať veľvyslanectvo SR v nigérijskej Abuji na adrese emb.abuja@mzv.sk alebo na mobilnom telefónnom čísle +2349092243995-6.

Rukojemnícka dráma v malijskom hlavnom meste Bamako, kde militanti obsadili luxusný hotel Radisson Blue, sa podľa vyhlásenia malijského prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu skončila s bilanciou 21 mŕtvych vrátane dvoch militantov. Sedem ľudí vyviazlo so zraneniami.

Pracovníci OSN však predtým uvádzali najmenej 27 mŕtvych. Zhruba 170 zadržiavaným osobám sa podľa nich podarilo uniknúť.

K zodpovednosti za útok v Bamaku sa prihlásila africká džihádistická skupina al-Murábitún spájaná s teroristickou sieťou al-Káida.