Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Medzi obeťami zemetrasenia v Maroku nateraz neevidujú Slovákov

Muž prechádza okolo poškodeného múru historickej Mediny v Marakéši po zemetrasení v Maroku v sobotu 9. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Maroko v noci na sobotu zasiahlo zemetrasenie so silou 6,8. Najmenej 632 ľudí prišlo o život a ďalších viac než 320 utrpelo zranenia.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nateraz neeviduje, že by medzi obeťami či zranenými po zemetrasení v Maroku mali byť občania SR. Pre TASR to potvrdili z komunikačného odboru rezortu.

"Sme však naďalej v kontakte s tamojšími úradmi a situáciu preverujeme," uviedli. Rezort zároveň potvrdil, že eviduje 25 Slovákov, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali pred cestou do Maroka. "Týchto sme i my proaktívne kontaktovali. Skutočný počet občanov SR v Maroku bude však pravdepodobne vyšší," doplnili z rezortu.

Zastupiteľský úrad už mali kontaktovať viacerí slovenskí občania v Maroku, respektíve ich príbuzní. Komunikáciu počas dňa podľa MZVEZ sťažoval aj výpadok mobilných sietí.

Občania SR alebo príbuzní sa môžu v prípade núdze obrátiť na číslo diplomatickej služby Veľvyslanectva SR v Madride +34 609 002 803, ktorého krajinou pôsobnosti je aj Maroko.

Maroko v noci na sobotu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,8. Najmenej 632 ľudí prišlo o život a ďalších viac než 320 utrpelo zranenia.