Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Plánujete ísť do Libanonu? Rezort odporúča do tejto krajiny necestovať

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

K nestabilite, ktorá sa prejavuje sociálnym napätím, zlou humanitárnou situáciou prispieva aj vysoký počet utečencov, priblížil rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Bratislava 5. januára (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča necestovať do Libanonu pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v krajine. Slovákom, ktorí sa tam nachádzajú, radí rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek. Ministerstvo o tom informuje na webe.

"Narušená úroveň bezpečnosti v krajine je spôsobená eskaláciou izraelsko-palestínskeho vojenského konfliktu s presahom do libanonských pohraničných oblastí, s možnosťou rozšírenia ozbrojených stretov po celej krajine. K nestabilite, ktorá sa prejavuje sociálnym napätím, zlou humanitárnou situáciou prispieva aj vysoký počet utečencov," priblížil rezort.

V krajine je potrebné naďalej počítať s prítomnosťou extrémistických a teroristických skupín, ktoré sa nachádzajú na severe a severovýchode krajiny v prihraničných oblastiach so Sýriou, ako aj v palestínskych utečeneckých táboroch. Rezort tiež upozornil, že v krajine ostali po konfliktoch v rôznych oblastiach nastražené nášľapné míny a nevybuchnutá munícia.

Zvýšená bezpečnostná hrozba pretrváva v južnej časti Libanonu, južných predmestiach Bejrútu, utečeneckých táboroch, pohraničných oblastiach na severe a východe krajiny v blízkosti hraníc so Sýriou a v okrajových štvrtiach mesta Tripolis.

Situácia na južnej hranici s Izraelom je podľa rezortu mimoriadne napätá a eskaluje. "Osoby s cestovnými dokladmi, v ktorých sa nachádza pečiatka alebo iný záznam izraelských orgánov, nebudú do Libanonu vpustené. Počas pobytu v Libanone sa tiež treba vyvarovať akéhokoľvek konania, ktoré by signalizovalo, že sa jeho návštevník predtým zdržiaval v Izraeli," zdôraznil.

Vo všeobecnosti je podľa ministerstva potrebné dodržiavať základné pravidlá osobnej bezpečnosti, vyhýbať sa konfliktným situáciám a rešpektovať miestne zvyky a kultúrne a náboženské tradície. "Pri prejazde autom cez kontrolné stanoviská libanonskej armády je nevyhnutné spomaliť a v prípade potreby aj zastaviť. Pokračovať možno až po pokyne príslušníka na kontrolnom stanovisku," dodalo.

V prípade núdze môžu Slováci kontaktovať pohotovostné číslo Zastupiteľského úradu SR v Bejrúte +961 81 313 423 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978.