Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Slovensko spolupracuje s Talianskom aj v oblasti školstva a univerzít

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort diplomacie pripomína, že Taliansko je, rovnako ako SR, aktívnym zástancom a podporovateľom procesu rozširovania EÚ, ktorý vníma ako nástroj šírenia stability a prosperity v Európe.

Bratislava/Rím 21. apríla (TASR) - Slovensko má s Talianskom veľmi dobré vzťahy s pozitívnou dynamikou, pokiaľ ide o oblasť politického dialógu, ekonomických vzťahov, kultúrnej agendy a spolupráce v oblasti školstva a univerzít. Pre TASR to uviedli z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Rezort pripomenul, že na dvoch významných talianskych univerzitách - La Sapienza v Ríme a Bolonskej univerzite - úspešne pôsobia lektoráty slovenského jazyka a záujem je aj o spoluprácu medzi ďalšími univerzitami.

"Aktuálne sa kreuje partnerstvo medzi Katedrou žurnalistiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Padovskou univerzitou, ktorá v minulom roku udelila ocenenie in memoriam Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej za ich prínos k boju za ochranu ľudských práv,"
pripomenul rezort.

Slovensko i Taliansko sú členmi viacerých medzinárodných organizácií a zoskupení vrátane NATO a EÚ. V rámci nich sú podľa MZVEZ spoľahlivými partnermi. Spolu s ostatnými krajinami V4 zároveň SR spolupracuje s Talianskom na projekte integrovaného riadenia hraníc v Líbyi.

Rezort diplomacie pripomína, že Taliansko je, rovnako ako SR, aktívnym zástancom a podporovateľom procesu rozširovania EÚ, ktorý vníma ako nástroj šírenia stability a prosperity v Európe. "Taliansko je tiež mimoriadne solidárne pri poskytovaní pomoci Ukrajine zasiahnutej ruskou agresiou a susedným krajinám postihnutým prílivom utečencov vrátane Slovenska," skonštatovali z MZVEZ.

V záujme zaistenia energetickej bezpečnosti EÚ aktívne hľadá riešenia smerujúce k diverzifikácii a zníženiu energetickej závislosti Talianska a celej EÚ od Ruska. "Kroky vlády v tomto smere majú širokú podporu naprieč celým politickým spektrom," uzavrel komunikačný odbor.