Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie varuje pred podvodnými pracovnými ponukami v Thajsku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku preto odporúča všetkým záujemcom o pracovné ponuky v Thajsku a regióne juhovýchodnej Ázie, aby si preverili dôveryhodnosť zamestnávateľa.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR varuje pred narastajúcim počtom pracovných ponúk v Thajsku či juhovýchodnej Ázii, ktoré môžu byť podvodné. Rezort na to upozorňuje na webe.

Ide o pracovné ponuky v oblasti telemarketingu, IT sektora, predaja kryptomien, online kasína či ponuky investičných príležitostí, určené pre mladých ľudí vo veku 20 až 25 rokov so znalosťou svetových jazykov. "Môže ísť o podvod, ktorého sa môžete stať obeťou s následným zavlečením do podvodníckych centier, tzv. Scam Centers, ktoré sa nachádzajú v Mjanmarsku, Laose alebo Kambodži," upozornilo ministerstvo.

Priblížilo, že obetiam podvodu odoberú doklady a sú nelegálne premiestnené do podvodníckych centier, kde sú nútené pracovať v rámci podvodníckej schémy po celom svete. "V prípade odopretia spolupráce alebo poslušnosti sú osoby často fyzicky trestané, týrané a môžu sa stať predmetom obchodu s ľuďmi. Podvodné centrá môžu za prepustenie požadovať výkupné od rodinných príslušníkov," spresnil rezort s tým, že pri úteku a návrate do Thajska bez cestovného dokladu sú osoby často zatknuté a uväznené thajskou políciou do doby určenia imigračného štatútu.

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku preto odporúča všetkým záujemcom o pracovné ponuky v Thajsku a regióne juhovýchodnej Ázie, aby si preverili dôveryhodnosť zamestnávateľa, jeho aktivity, ako aj adresu jeho sídla v regióne. "V prípade zapojenia sprostredkovateľskej agentúry je od nej potrebné žiadať všetky tieto informácie o zamestnávateľovi," doplnilo ministerstvo.