Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie:Vzťahy SR a Cypru nie sú zaťažené zásadnými otázkami

Na snímke zľava prezident Cyperskej republiky Nikos Christodulidis a predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas prijatia v sídle prezidenta na jeho pracovnej zahraničnej ceste na Cypre, v Nikózii 5. marca 2024. Foto: TASR Pavel Neubauer

Vzhľadom na geografickú vzdialenosť, veľkosť a štruktúru oboch ekonomík je potenciál klasickej obchodnej výmeny naplnený.

Bratislava/Nikózia 5. marca (TASR) - Vzťahy Slovenska a Cypru nie sú zaťažené zásadnými otvorenými otázkami. Na viaceré témy európskej a zahraničnej politiky majú krajiny blízky názor. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti so zahraničnou pracovnou cestou predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) na Cypre.

"Na viaceré témy európskej a zahraničnej politiky máme identický, respektíve blízky názor - zasadzujeme sa za rešpektovanie noriem medzinárodného práva (bez ohľadu na to, kde k ich porušovaniu dochádza), usilujeme o zachovanie rozsahu kohéznej politiky EÚ a sme veľmi opatrní pri diskusii o reforme hlasovania kvalifikovanou väčšinou vo formáciách Rady EÚ," uviedol pre TASR komunikačný odbor MZVEZ.

Vzhľadom na geografickú vzdialenosť, veľkosť a štruktúru oboch ekonomík je potenciál klasickej obchodnej výmeny naplnený. Je na úrovni 60 až 65 miliónov eur ročne s výrazným pozitívnym saldom na strane SR. Za najperspektívnejšiu oblasť ekonomickej spolupráce pokladá slovenský rezort diplomacie investície do oblasti inovácií, moderných technológií a startupov, osobitne v segmente IT. "Potvrdzuje to aj úspešný príbeh najväčšej inovačnej konferencie vo východnom Stredomorí - Reflect v Limassole, pri zrode ktorej stála práve SR," priblížili z komunikačného odboru. Na šiestom ročníku tohto podujatia sa zúčastnilo 8000 registrovaných účastníkov, z toho 400 Slovákov. Reflect možno preto podľa MZVEZ označiť za vlajkovú loď ekonomickej a inovačnej diplomacie SR na Cypre.

"Ostrov je tiež vyhľadávanou a dopravne dobre dostupnou turistickou destináciou našich turistov s návštevnosťou približne 40.000 ročne," uzavrel rezort slovenskej diplomacie.