Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

N. Havalec, známy z emisnej kauzy, stále dodáva polícii náboje

Robert Kaliňák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Robert Kaliňák dnes Havalcovu "spornú minulosť" považuje podľa denníka za problém.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Podnikateľ Norbert Havalec obchoduje so štátom aj potom, čo zohral hlavnú rolu v emisnom škandále v réžii SNS. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Sme s tým, že Havalec naďalej dodáva polícii strelivo do pušiek. Najnovšie za 170.000 nábojov zaplatia jeho firme vyše 280.000 eur.

Kontrakt podľa Sme zaručuje rámcová zmluva z roku 2009, do súťaže sa prihlásil iba Havalcov Magic Trading Corporation. Aj vtedy ministerstvo vnútra riadil Robert Kaliňák zo Smeru-SD. Dohoda predpokladala, že štát vezme od Magicu 320.000 nábojov v priebehu štyroch rokov.

Kaliňák dnes Havalcovu "spornú minulosť" považuje podľa denníka za problém. "Nemyslím si, že je správne, keď štát obchoduje s takýmto človekom," uviedol minister. Zároveň hovorí, že náboje od Havalcovho Magicu berú, pretože "momentálne nič iné neostáva a platí prezumpcia neviny". Havalec reagoval, že o zákazke nevie. "Do chodu firmy nezasahujem. Všetko majú na starosti štatutári," povedal Sme a zložil telefón.

Denník pripomína, že ministerstvo vnútra uzavrelo s jeho firmou dve zmluvy na nákup nábojov. Najskôr si 11. júla objednalo 70.000 kusov, o necelý mesiac neskôr ďalších 100.000 nábojov. Rámcovú dohodu z roku 2009 začali podľa Centrálneho registra zmlúv plniť až v roku 2011 za ministra vnútra Daniela Lipšica (vtedy KDH). Za jeho éry si štát od Havalca zadovážil 103.000 nábojov. Aj Lipšic dnes vraví, že obchodovanie ministerstva s Havalcom nie je v poriadku.

Keď ministerstvo v roku 2008 vypísalo tender, ktorým hľadalo dodávateľa, predpokladanú hodnotu zákazky vo vestníku vyčíslilo takmer na 250.000 eur. Magic, ktorý sa do súťaže zapojil ako jediný, podľa Sme vyhral s ponukou na takmer 530.000 eur. Ministerstvo vyššiu cenu nábojov oproti bežnej ponuke na internete vysvetľuje tým, že majú špeciálne parametre pre naše bezpečnostné zložky a nemôže obchody uzatvárať podľa internetových ponúk. "Odoberaný tovar musí byť certifikovaný, aby bola zaručená kvalita výrobku, obchodník musí mať povolenie na obchodovanie s vojenským materiálom," tvrdí rezort.

Pochybným podnikateľom chce teraz Kaliňák obmedziť prístup k štátnym zákazkám. Novelou zákona o verejnom obstarávaní plánuje presadiť, aby verejní obstarávatelia po každom nákupe ohodnotili spokojnosť s kvalitou dodávateľa. Firmy, ktoré by mali opakovane zlé hodnotenia, by sa spisovali na čierne listiny.

Sme zároveň informuje, že Havalec je známy z emisnej kauzy, na ktorej štát podľa polície stratil 66 miliónov eur. Keď ministerstvo životného prostredia riadili ministri SNS, Havalec pracoval priamo na ministerstve ako externý poradca pre predaj emisií a zároveň bol projektovým manažérom firmy Interblue Group, ktorej štát lacno predal všetky emisie do roku 2012 za 5,05 eura za tonu v čase, keď iné štáty dostávali dvojnásobok. Prípad stále vyšetruje polícia, zatiaľ bez výsledku.