Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

N. Milanová: Pre Múzeum holokaustu je dôležité vzdelávanie zážitkom

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (vľavo) a riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok počas prehliadky Múzea holokaustu 11. júna 2020 v Seredi. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Tábor v Seredi predstavuje jediný autentický pracovný a koncentračný tábor z obdobia druhej svetovej vojny na území Slovenska.

Sereď 11. júna (TASR) – Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas štvrtkovej návštevy Múzea holokaustu v Seredi vyzdvihla potrebu podpory slovenských múzeí po uvoľnení opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Pre tieto inštitúcie je dôležité zvyšovanie návštevnosti. Povedala, že cieľom jej návštevy bolo zoznámiť sa s expozíciou a spropagovať múzeum, ktoré pripomína odkaz nezabúdať na hrôzy holokaustu.



Expozície, ako uviedla po vzhliadnutí, vyvolávajú silný pocit potreby pripomínať skutočnosti z 2. svetovej vojny, ktoré sa už nesmú opakovať. Upozornila v tejto súvislosti na potrebu vzdelávania najmä mladej generácie zážitkovou formou. Vedúci múzea Martin Korčok povedal, že práve príjmy z návštev školských skupín predstavujú významný podiel v príjmoch múzea, ktoré mali v tomto roku výpadok. "Koronakríza sa nášho múzea veľmi dotkla, vrchol sezóny máva naše múzeum práve v tomto čase, keď sme zvykli vítať žiakov a študentov. Táto celá skupina nám teraz vypadla. V čase zatvorenia sme my pracovali ďalej, robili sme na vzdelávacích aktivitách, na historickom výskume, usporadúvali sme archív, ale to hlavné, ľudia, to múzeu chýbalo," uviedol Korčok. Ministerku počas návštevy sprevádzal riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis a riaditeľ Múzea židovskej kultúry SNM Peter Mešťan.

Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Jeho súčasťou je vzdelávacie stredisko. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník všetkých zavraždených Židov zo Slovenska, pričom ním prešlo v rokoch 1941 až 1945 približne 16.000 Židov, z ktorých väčšinu zavraždili počas holokaustu. Tábor v Seredi predstavuje jediný autentický pracovný a koncentračný tábor z obdobia druhej svetovej vojny na území Slovenska.

Ministerka kultúry odsúdila násilný čin na škole vo Vrútkach


Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odsudzuje násilný čin na škole vo Vrútkach. "Akékoľvek násilie je strašné, no keď sa týka detí, je to ešte horšie," reagovala. Ako pre TASR uviedol hovorca rezortu kultúry Matúš Bystriansky, ministerka je zo situácie "šokovaná".

"Ako matka si ani len neviem predstaviť bolesť, strach či hnev rodičov. Všetkým učiteľom, žiakom a ich blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť a verím, že nájdu dostatok vnútorných síl, aby čo najskôr prekonali bolesť, ktorú im táto tragédia spôsobila," reagovala.

Správa o tragédii v škole vo Vrútkach ministerku kultúry zastihla počas návštevy Múzea holokaustu v Seredi. Už to bol podľa jej slov veľmi silný zážitok, kde sa doslova zhmotnila tragédia tisícov nevinných obetí. "A do toho prišla šokujúca správa o niečom, čo sme si na Slovensku doteraz nevedeli ani len predstaviť," priblížila.

Dodala, že verí v čo najrýchlejšie vyšetrenie a prijatie takých opatrení, aby sa Slovensko v budúcnosti podobným udalostiam vyhlo.