Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Bradle budú spomienkové podujatia k výročiu smrti M.R. Štefánika

Na archívnej snímke vojaci v dobových kostýmoch zapaľujú fakle počas spomienkovej slávnosti na gen. M. R. Štefánika na Bradle. Foto: TASR - - Radovan Stoklasa

Na margo pripravovanej celoštátnej spomienkovej slávnosti, ktorá sa uskutoční na Mohyle v sobotu 6. mája, to na dnešnej tlačovej konferencii uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS).

Bratislava 25. apríla (TASR) – Osobnosť, akou bol generál Milan Rastislav Štefánik, si zaslúži našu pozornosť a je dobré, ak sa odkaz jeho života dostane k čo najviac ľudom. Na margo pripravovanej celoštátnej spomienkovej slávnosti, ktorá sa uskutoční na Mohyle v sobotu 6. mája, to na dnešnej tlačovej konferencii uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS). Spomienkové podujatia organizuje mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s ministerstvom obrany, Trenčianskym samosprávnym krajom a Spoločnosťou M. R. Štefánika.

Štefánik je podľa Gajdoša jednou z najvýznamnejších postáv slovenských dejín. „Na spomienku, ktorá sa každoročne v máji koná na Bradle, kde je generál M. R. Štefánik pochovaný, vyčleňujeme čestnú stráž, vojenskú hudbu a v prípade priaznivého počasia organizujeme aj prelety stíhacích lietadiel,“ uviedol Gajdoš.

V rámci spomienky na Štefánika sa uskutoční regionálna spomienková slávnosť, ktorá sa bude konať v predvečer tragickej udalosti, teda 3. mája. Samotná celoštátna slávnosť sa uskutoční 6. mája. Program sa začne o 14.00 h na Mohyle preletom leteckej techniky. Súčasťou bude aj kladenie vencov, duchovné slovo či príhovory hostí. O 15.30 h budú prebiehať sprievodné akcie na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.

Život vedca, vojaka, diplomata a štátnika generála Milana Rastislava Štefánika predčasne vyhasol v nedeľu ráno 4. mája 1919. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa nečakane zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji a celá posádka zahynula.