Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Bratislavskom hrade otvorili adventné trhy

Na archívnej snímke Bratislavský hrad Foto: TASR/Jakub Kotian

Vždy od piatka do nedele si môžu návštevníci na hradnom nádvorí pozrieť od 17.30 do 19.00 h prehliadku tradičných slovenských vianočných zvykov v interpretácii folklórnych skupín a súborov.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Návštevníci Bratislavského hradu sa počas predvianočného obdobia môžu zúčastniť na vianočných trhoch. Podujatie s názvom Advent na Hrade sa začalo v piatok (1.12.) a potrvá do tretej adventnej nedele, teda do 17. decembra. Uviedol to počas sobotňajšej tlačovej konferencie predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Andrej Danko (SNS).

"Začínam si myslieť, že je najlepšie v politike nič nerobiť. Minulý rok kritika niektorých poslancov a aj médií bola taká nežiaduca, že sme rozmýšľali, či trhy urobiť, alebo nie," povedal Danko. Zároveň vyzdvihol prácu ľudí, ktorí na trhoch pracovali, ide o zamestnancov parlamentu. "Verím, že pokiaľ spojíme svoje hlavy a budeme pozitívne myslieť, ďalšie trhy budú ešte krajšie," doplnil.

"Náklady na trhy pre Kanceláriu NR SR sú na nulovej úrovni, pri výrobe grafík, zdobení hradu, výzdobe stromčeka a výstavbe stánkov pracovali zamestnanci parlamentu," povedal kancelár NR SR Daniel Guspan. Doplnil, že NR SR nemá ambíciu konkurovať trhom na námestí. "Chceme, aby sa ľudia mohli vo vianočnom období prejsť hradom, dali si punč či vianočné jedlo."

Danko vyzdvihol, že NR SR pri trhoch spolupracuje aj so Zborom väzenskej a justičnej stráže. "Títo ľudia upravovali veci na betleheme. Je pre nich dôležité, že môžu pracovať na verejných veciach," povedal Danko.

Každý víkend bude pre návštevníkov pripravený kultúrny program. Vždy od piatka do nedele si môžu návštevníci na hradnom nádvorí pozrieť od 17.30 do 19.00 h prehliadku tradičných slovenských vianočných zvykov v interpretácii folklórnych skupín a súborov z celého Slovenska a bratislavských základných umeleckých škôl. Podľa riaditeľky odboru komunikácie Kancelárie predsedu NR SR Zuzany Čižmárikovej súčasťou Adventu na Hrade je pre najmenších aj Domček prianí, v ktorom môžu deti prostredníctvom kamery prezradiť Ježiškovi svoje tajné túžby a želania. Otvorený bude počas víkendov od 14.00 do 18.00 h.

Okrem vianočnej výzdoby počas celého adventného obdobia Bratislavský hrad nasvietený na motívy zimnej krajiny. Vianočnú atmosféru dotvorí kompozícia betlehemu, ktorú Národnej rade SR zapožičala obec Babín. Ide o diela z expozície ľudového rezbárstva.

Trhy budú otvorené denne od 12.00 h. O druhom ročníku vianočných trhov na Bratislavskom hrade rozhodli samotní občania, ktorí mohli hlasovať na sociálnom profile NR SR. Počas 15 dní od spustenia hlasovania sa prihlásilo viac ako 10.000 záujemcov o podujatie. Danko vyzval návštevníkov trhov, aby vyjadrili svoje stanovisko a dali vedieť, či sa im na trhoch páčilo, alebo nie.