Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: Na bratislavskom letisku pribudli bezpečnostné opatrenia

Na snímke pohľad do vstupnej haly na Letisku M. R. Štefánika 24. marca 2016 v Bratislave. Každý z návštevníkov letiska musí prechádzať cez kontrolný rám z dôvodu zavedenia nového bezpečnostného opatrenia na letisku v Bratislave v súvislosti so zvýšenými bezpečnostnými opatreniami po výbuchoch v Bruseli. Foto: TASR - Martin Baumann

Nové pravidlá platia na neurčito, avšak môžu byť už trvalé.

Bratislava 24. marca (TASR) – Cestujúci, ktorí sa chystajú využiť bratislavské letisko, sa musia po teroristických útokoch v belgickom Bruseli pripraviť na komplex nových bezpečnostných opatrení. Už pri vstupe do haly letiska prejdú bezpečnostnou kontrolou cez špeciálny detektor. Ľudia zatiaľ nemusia chodiť na letisko vo väčšom časovom predstihu ako doteraz, letisko však nevylučuje, že v budúcnosti vyzvú pasažierov, aby pre bezpečnostné opatrenia prichádzali na letisko o hodinu skôr. Nové pravidlá platia na neurčito, avšak môžu byť už trvalé. Na dnešnom brífingu to uviedol generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Ivan Trhlík.

Až do teroristických útokov v belgickom Bruseli sa mohli cestujúci v príletovej a odletovej hale bratislavského letiska pohybovať v podstate voľne. To sa však už zmenilo. „Letisko Bratislava ako jedno z prvých v Európskej únii zavádza celý komplex bezpečnostných opatrení, z nich väčšina ostane cestujúcej verejnosti a návštevníkom skrytá. Nikdy v minulosti neboli takéto opatrenia na bratislavskom letisku aktivované. Avšak bezpečnostná situácia si to vyžaduje,“ povedal Trhlík.



Vstup na letisko aj výstup z neho je možný už len jednou cestou. „To znamená, jednosmerne dnu a jednosmerne von,“ uviedol Trhlík. Letisko tvrdí, že tento plán už má pripravený dlhodobo, a to viac ako rok, pričom zvažovali jeho aktivizáciu už po teroristických útokoch v Paríži minulý rok. Slovenské letisko je pritom podľa Trhlíka schopné dobre riadiť tok cestujúcich, čo na iných letiskách v Európe, kde je viac vstupných a výstupných bodov, nie je vždy jednoduché a vyvoláva to zmätok.

Napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam bratislavské letisko o prípadnom zvýšení poplatkov neuvažuje. „Je to jedna zo základných povinností letiska a nebudeme to prenášať na cestujúcich ani letecké spoločnosti,“ zdôraznil Trhlík.

Podľa generálneho riaditeľa osoby, ktoré priamo z bratislavského letiska nikam necestujú a nemajú zakúpenú letenku, by mali zvážiť návštevu letiska a vyhnúť sa tak niektorým komplikáciám.