Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na celoslovenskom cvičení psovodi trénujú psov na mŕtvolný pach

Ilustračné foto. Foto: TASR

Policajní psovodi majú na celom Slovensku k dispozícii deväť takýchto psov, nemeckých a belgických ovčiakov a dokonca aj jedného labradora.

Vojka nad Dunajom 7. marca (TASR) – Už druhý deň vykonávajú strážcovia zákona špeciálne cvičenie so psami, ktoré je zamerané na vyhľadávanie mŕtvolných pachov. Policajní psovodi majú na celom Slovensku k dispozícii deväť takýchto psov, nemeckých a belgických ovčiakov a dokonca aj jedného labradora.

Nemecký ovčiak Hax sa spolu s policajným psovodom Mariánom Palenčíkom z Vranova nad Topľou vezie v člne po vodnej hladine jazera pri Vojke nad Dunajom (okr. Dunajská Streda). Už zo vzdialenosti približne 50 metrov od bójky, pod ktorou je v hĺbke 60 centimetrov uložená pachová konzerva, sa pustí do hlasného štekania.

„Voda je sterilnejšia, pes dokáže zachytiť pach aj zo vzdialenosti 100 metrov, záleží od vetra. Ja si myslím, že je to jedno, v akej hĺbke sa konzerva nachádza, pokiaľ ten pach ide hore. Záleží, samozrejme, od podmienok, ako je napríklad teplota vody,“ vysvetľuje Palenčík.

Policajti pri cvičení používajú špeciálne chemicko-syntetické náhrady. Hoci nie sú úplne totožné s mŕtvolným pachom, psov vycvičiť dokážu. Psovodom sa totiž už stalo, že pes im označil aj miesto, kde mŕtvola neležala už približne dva mesiace. V minulosti používali pri výcviku napríklad aj bravčové mäso, to sa im však neosvedčilo.

Každý pes vyhľadáva jeden pach, neplatí teda, že zviera vycvičené na hľadanie drog, môžu policajti použiť aj pri vyhľadávaní mŕtvolného pachu. „Veľmi dôležité je nacvičiť vytrvalosť toho psa. Nikde nie je zaručené, že ten pes bude pracovať 20 minút. Môže pracovať jeden deň aj týždeň. Treba ho stále motivovať,“ dopĺňa Palenčík.

Hax dnes prvú vzorku označil zo vzdialenosti asi 50 metrov. „Pekne mu nafúkol vietor, psa to zdvihlo, začal reagovať. Druhýkrát som bol blízko dva metre a pes nereagoval. Ale čln sa otočil a zase začal reagovať. To strašne záleží od prostredia a podmienok,“ opísal Palenčík dnešný výcvik. Je to však vždy aj o skúsenosti psovoda, navádzať psa proti vetru.

Svojho súčasného psa má od jeho siedmich týždňov. Na začiatku ho musel vychovať a socializovať. Hax tak získal skúsenosti s rôznymi predmetmi a zvukmi. Až potom následne prišiel samotný tréning.

Policajní psovodi budú cvičiť svojich psov na vyhľadávanie mŕtvolného pachu až do piatka (10. 3.) tohto týždňa.