Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nominácie na Krištáľové krídlo za rok 2015 sú známe

Krištáľové krídlo Foto: Krištáľové krídlo

Po odporúčaní desiatich odborných porôt o laureátoch z troch nominantov rozhodne veľká porota na galavečere v Slovenskom národnom divadle v nedeľu 24. januára.

Bratislava 18. januára (TASR) – Nominácie na udelenie ceny Krištáľové krídlo za rok 2015 sú známe, získajú ho významné osobnosti Slovenska. Po odporúčaní desiatich odborných porôt o laureátoch z troch nominantov rozhodne veľká porota na galavečere v Slovenskom národnom divadle (SND) v nedeľu 24. januára.

"Máme úplne inú scénu i orchester na javisku, čím bude lepší kontakt s umelcami. Novinkou sú aj účinkujúci, v úlohe hostiteľov večera bude humoristická dvojica Juraj Kemka a Zuzka Šebová," na dnešnej tlačovej konferencii uviedla hlavná organizátorka podujatia Mária Vaškovičová.

V kategórii divadlo a audiovizuálne umenie je nominovaná sopranistka Jolana Fogašová za úlohu Salome v SND a za postavu kráľovnej Elisabetty v opere Maria Stuarda (Štátna opera Banská Bystrica). Ladislav Kaboš je autor dokumentov vysokej umeleckej kvality s mimoriadnym celospoločenským prínosom. Člen Činohry SND Štefan Bučko s úspechom reprezentoval SR v melodráme Egona Kráka Pútnici v parížskej Sále UNESCO a v Rotes Rathaus v Berlíne.



Medzi troma ženami sa rozhodne o laureátke v kategórii filantropia. Miroslava Hunčíková je zakladateľka organizácie pre onkologicky choré deti a ich rodiny Svetielko pomoci. Marietta Renáta Nagyová sa ako rehoľná sestra venuje pomoci vysídleným rodinám z Ukrajiny, ktoré pre ozbrojený konflikt opustili domovy. Klaudia Valúšková je nominovaná za úspešnú integráciu ťažko postihnutých osôb do pracovného a spoločenského života.

Traja muži sú nominovaní za oblasť hospodárstva. Jozef Barcaj z termálneho kúpaliska v Podhájskej vybudoval prosperujúce stredisko cestovného ruchu. Slavomír Moravčík, riaditeľ spoločnosti Liptovské pekárne a cukrárne Včela, vlani uviedol na trh 17 nových cereálnych a bezlepkových výrobkov bez konzervantov a potravinárskych farbív. Ivan Štefunko z firmy Neulogy Ventures stál pri zrode viacerých úspešných projektov s využitím nových technológií.

Okrem dvoch jednotlivcov sa o cenu v kategórii hudba uchádza Moyzesovo kvarteto. Toto komorné zoskupenie vydalo vlani reprezentatívny album Moyzes Quartet – String Quartets. Operný spevák Štefan Kocán je pravidelným hosťom svetových opier a predviedol mimoriadny umelecký výkon v náročnom opernom recitáli v Slovenskej filharmónii (11.2.2015). Daniel Matej je zakladateľ viacerých hudobných zoskupení na interpretáciu súčasnej hudby. Vlani mu vyšiel kritikou oceňovaný album Memories of You.



V kategórii medicína a veda je nominovaný Peter Celec, ktorý sa venuje výskumu v oblasti molekulárnej biomedicíny. Igor Lacík je expert v polymérnej chémii, pracuje na výskume liečby cukrovky. Peter Vršanský ako paleobiológ objavil v Mjanmarskom jantári z čias dinosaurov (100 milión rokov) celý dokonale zachovaný hmyz, ktorý sa nepodobá na nič, čo dnes žije na Zemi.

Prevaha žien je v kategórii publicistika a literatúra. Veronika Šikulová je nominovaná za knihu Medzerový plod. Mária Bátorová za dielo v angličtine Dominik Tatarka, slovenský Don Quijote. Jaroslav Rihák za knihu Pentcho, čo je zabudnutý príbeh riečneho parníka, ktorý z Bratislavy vyplával (1940) so 400 pasažiermi do vzdialenej Haify. 

Herečka, speváčka, členka divadla Astorka Szidi Tobias získala nomináciu za album Jolanka! v kategória rock pop jazz. Ďalším je dirigent, skladateľ a basgitarista Oskar Rózsa, ktorý sa venoval ďalšiemu rozvíjaniu hudobného odkazu Mareka Brezovského. Saxofonista Radovan Tariška prezentuje fúziu slovenského folklóru s americkým jazzom v CD Folklore to Jazz.

Známe mená dominujú aj medzi športovcami. Matej Tóth sa stal prvým slovenským atletickým majstrom sveta v chôdzi na 50 km. Futbalový tréner Ján Kozák má výraznú zásluhu o historicky prvý postup futbalistov samostatného Slovenska na majstrovstvá Európy 2016. Kajakár Erik Vlček vlani získal jubilejnú desiatu svetovú zlatú medailu.

Za výtvarné umenie je nominovaný Ivan Pavle, ktorý mal retrospektívnu výstavu k životnému jubileu v priestoroch SNM a v Danubiane. Nikolaj Feďkovič sa úspešne prezentoval sériou výstav Tour 2015 v slovenských galériách. Mladý sochár Ján Zelinka je držiteľ osvedčenia o zápise úžitkového vzoru na novú modelovaciu hmotu. Mal autorskú výstavu RE - FORMA v Kunsthalle/Hale umenia Košice a je víťazom ceny Oskara Čepana 2015.

"Už poznáme laureátov mimoriadnej ceny za celoživotné dielo. Nimi sa stanú odborníčka na krv Angelika Bátorová a hudobník Jozef Ráž zo skupiny Elán," prezradil predseda veľkej poroty Gabriel Csollár.