Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na vyššie platy lekárov štát nemá peniaze

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Na tretiu vlnu zvyšovania platov podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej chýbajú peniaze.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Na ďalšie zvyšovanie platov lekárov, o ktorom hovorí memorandum medzi vládou a lekárskymi odbormi, nie sú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) v súčasnosti peniaze. "V tejto chvíli nie sme schopní k 1. januáru 2013 z pohľadu ministerstva zdravotníctva v rámci rezortu naplniť tretiu vlnu a predložili sme riešenie, ktorým je podľa nás len vzájomná dohoda o postupnom raste miezd individuálne v nemocniciach," uviedla po dnešnom rokovaní s Lekárskym odborovým združením (LOZ).

Zvolenská priblížila, že prvé dve etapy zvyšovania miezd lekárov predstavovali zvýšené náklady vo výške 33 miliónov eur a tretia vlna by dosahovala náklady okolo 40 miliónov eur, na ktoré podľa jej slov chýba finančné krytie. Poukázala na to, že slovenské nemocnice dávajú v priemere na mzdy vyše 80 percent svojich príjmov, čo považuje za kritické číslo pre chod zdravotníckych zariadení. Tvrdí tiež, že niektorí lekári zarábajú viac ako slovenský premiér.



Ministerka vzhľadom na chýbajúce financie lekárskym odborom navrhla prebratie zodpovednosti za dopady prípadnej tretej etapy zvyšovania platov podľa memoranda, pokiaľ na ňom budú trvať. Zároveň však ocenila ochotu odborov vypočuť si alternatívny návrh riešenia zo strany ministerstva. Zvolenská verí, že lekári podržia občanov a poskytnú čas na realizáciu daných záväzkov v súlade s ekonomickými možnosťami štátu.


Šéf odborárov Peter Visolajský poukázal na to, že lekári memorandum plnia, a to podľa jeho slov aj nad rámec dohodnutého. Odbory dnes ministerke priniesli podpísaných vyše 4100 deklarácií na podporu plnenia memoranda. "Väčšina nemocničných doktorov pokladá memorandum za záväzné, podporujú ho a žiadajú jeho plnenie," skonštatoval s tým, že verí v zodpovednosť vlády a v to, že memorandum bude naplnené. Podotkol, že LOZ je za plnenie sľubov a dohôd, so spomínaným návrhom ministerky sa však oboznámi. Prípadné kroky v prípade nerealizovania tretej etapy zvyšovania miezd nemocničných lekárov nekonkretizoval.

Na margo spomínanej výzvy na prebratie zodpovednosti Visolajský podotkol, že ju nepovažuje za úplne adekvátnu voči odborom. Tie sú podľa jeho slov za to, aby Slovensko plnilo svoje záväzky v oblasti konsolidácie verejných financií, lekári však vidia priestor na získanie potrebných zdrojov napríklad v zisku súkromných zdravotných poisťovní.



Podľa memoranda sa platy lekárov a zubárov, ktorých pracuje v nemocniciach asi 7400, mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu tohto roka 1,2- až 1,9-násobku a od januára 2013 by to malo byť 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila vlaňajšia novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, o tretej však už právna norma nehovorila.



Podpísanie memoranda malo znamenať ukončenie odborárskej akcie hromadných výpovedí lekárov a ich návrat do nemocníc. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek. Ich naplnenie malo garantovať memorandum, ktoré vláda a LOZ podpísali 3. decembra 2011.