Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Na Deň Zeme pripravili CHKO aktivity zamerané na ochranu prírody

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Zamestnanci riaditeľstva ŠOP SR v Banskej Bystrici sa pri tejto príležitosti už pravidelne zapájajú do čistenia okolia mesta.

Banská Bystrica 21. apríla (TASR) – Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý si pripomíname 22. apríla, pripravila viaceré sprievodné aktivity vo vybraných regiónoch. Ako v piatok TASR informovala manažérka pre komunikáciu Kristína Bocková, Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana realizuje celodenný zážitkový program so žiakmi základnej školy v Detve, zameraný na zmyslové poznávanie prírody, a zároveň participuje stánkom plným aktivít na Lesníckych dňoch vo Zvolene.

"Správa CHKO Cerová vrchovina vzdeláva a tvorí v materskej škole v Rimavskej Sobote s programom Vláčik – separáčik, kde sa deti hravou formou učia o znečistení životného prostredia, rozoznávaní druhov odpadu i jeho využívaní a recyklácii. Ďalšie školy v meste sa zapájajú do aktivít Rozmanitá príroda, ktoré sú venované ochrane a ohrozeniu prírody, spoznávaniu rastlín, živočíchov a drevín typických pre túto CHKO," konštatovala Bocková.

Správa CHKO Latorica na podujatí Dňa Zeme v Trebišove predstaví tému Natura 2000 v rámci infostánku s tvorivými dielňami, Správa CHKO Strážovské vrchy pripravila aktivity pre deti, ktoré zoznámi s problematikou veľkých šeliem, a Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove zasa ekohry v škôlke.

"Podzemný svet a jeho ohrozenie je témou besied Správy slovenských jaskýň, ktoré počas týchto dní prebiehajú na základných a stredných školách v Liptovskom Mikuláši. Spoločne so žiakmi realizuje čistenie potoka neďaleko Liptovskej Štiavnice a uskutoční sa aj terénna exkurzia v jaskyni a na Jasovskej skale na tému Jaskyne a človek," dodala Bocková.

Správa CHKO Východné Karpaty oslavuje Deň Zeme v areáli základnej školy v Humennom, kde sa žiaci zapoja do aktivít zameraných na témy odpady, strom ako biotop, poznávanie prírody, život na jednej planéte alebo význam vody pre život človeka.

Zamestnanci riaditeľstva ŠOP SR v Banskej Bystrici sa pri tejto príležitosti už pravidelne zapájajú do čistenia okolia mesta. V piatok pomáhajú pri odstraňovaní nelegálnej skládky odpadu v Rakytovskej doline.