Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Dňoch slovenskej kultúry v Rijeke sa spomínalo aj na vysťahovanie

Vlajky Chorvátska a EÚ sú vidieť v Záhrebe 29. júna 2013. Foto: TASR/AP

Podujatie každý rok organizuje miestna Matica slovenská v spolupráci so zástupcami slovenskej národnostnej menšiny.

Bratislava/Rijeka 29. augusta (TASR) – Na Dňoch slovenskej kultúry, ktoré sa každoročne konajú pri príležitosti Dňa Ústavy Slovenskej republiky v chorvátskom prístavnom meste Rijeka, sa opäť stretli stovky Slovákov z rôznych krajov Chorvátska, z Dolnej zeme a zo Slovenska. Podujatie každý rok organizuje miestna Matica slovenská (MS) v spolupráci so zástupcami slovenskej národnostnej menšiny v prímorskej župe Rijeka.

"Do Chorvátska sa Slováci sťahovali v troch veľkých vlnách, ale najaktívnejší prišli v tej poslednej, v druhej polovici 20. storočia," povedala dnes pre TASR podpredsedníčka MS v Rijeke Miroslava Gržiničová. "Sú to Slovenky, ktoré sa sem vydali v 70. a 80. rokoch minulého storočia a vďaka nim sme si aj založili Maticu slovenskú v Rijeke, ktorá tu pôsobí už 22 rokov," uviedla Gržiničová. Kultúrne slávnosti Slovákov v Chorvátsku otvorila v nedeľu (28. 8.) vernisáž výstavy Slovensko a Turčianska galéria Martin. Spolupráca MS a Slovákov v Chorvátsku je podľa riaditeľa Turčianskej galérie v Martine Ľubomíra Kraľovanského dlhoročná a užitočná pre obe strany. "Je dobré, aby tie slovenské komunity, ktoré si udržiavajú tradície, sa stretávali, aby dávali o sebe vedieť tomu národu, kde žijú, aby ukazovali, že slovenský národ je tu dlhodobo, má svoju tradíciu a kultúru a naozaj patrí do európskeho kultúrneho dedičstva," konštatoval pre TASR Kraľovanský a doplnil, že je dobré, keď sa cez kultúru a iné aktivity národy stretávajú a zbližujú.

Počas dvojdňových kultúrnych slávností Slováci nezabudli ani na veniec, ktorého púť po mori má pripomenúť osud slovenských vysťahovalcov. Z prístavu v Rijeke, kedysi nazývanej Fiume, odchádzali tisíce Slovákov z Uhorska za prácou do zámoria a mnohí z nich sa už nikdy nevrátili. "Povinnosť, že budeme dávať tento veniec do mora sme si dali pred piatimi rokmi. Dnes je to už tradícia, pri ktorej si na nich spomíname a dúfame, že aj na nás, veľké Slovenky, si dnes, zajtra, niekto spomenie," vysvetlila Gržiničová.

Dni slovenskej kultúry vrcholia dnes v Rijeke vystúpeniami folklórnych súborov a ochotníckych divadiel zo Slovenska. S detským folklórnym súborom Bystrinka a Ľudovou hudbou Bystričan sú v Rijeke už 16-krát aj ich umeleckí vedúci Juraj a Anna Kulichovci z Považskej Bystrice. "Stretávame sa tu s prekvapením slovenských turistov, keď vidia v centre Rijeky vystúpenia slovenských súborov, prezentovanie fujár, keď si kupujú naše výrobky a ochutnávajú slovenské špeciality. Až tu sa dozvedajú, že takto prezentuje tunajšia Matica slovenskú menšinu, ktorá tu spolu s mnohými ďalšími menšinami žije," povedal pre TASR Kulich.