Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na Dubčeka spomína v dobrom Tajani i bývalí šéfovia europarlamentu

Alexander Dubček. Foto: TASR/Vladimír Benko

O Dubčekovi sa však pozitívne vyslovili aj dvaja bývalí šéfovia europarlamentu - Martin Schulz a Enrique Barón Crespo.

Brusel 13. novembra (TASR) - Alexander Dubček zostane symbolom politika, ktorý zastupoval ľudské nádeje a túžbu žiť v lepšej spoločnosti. V stanovisku pre TASR to uviedol predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani.

O Dubčekovi sa však pozitívne vyslovili aj dvaja bývalí šéfovia europarlamentu - Martin Schulz a Enrique Barón Crespo.

"Alexander Dubček, jeden z najslávnejších politikov z bývalého Československa, je a zostane pre Európanov symbolom Pražskej jari a politik, ktorý zastupoval ľudské nádeje a túžbu žiť v lepšej spoločnosti," uviedol Tajani.

Dodal, že nie je prekvapujúce, že Dubčekovi bola udelená Sacharovova cena za slobodu myslenia už v roku 1989, hneď po Nelsonovi Mandelovi. "Cena, ktorá symbolizuje slobodu myslenia. Inšpiroval veľa ľudí vo svojej krajine aj za hranicami. Pred pár dňami uplynulo 25 rokov od chvíle keď zahynul a nebola to veľká strata len pre Slovensko, ale aj pre celú Európu," pripomenul Tajani.

Jeho predchodca vo funkcii Martin Schulz bol ten, ktorý v decembri 2016, na konci slovenského predsedníctva v Rade EÚ prevzal z rúk slovenského premiéra Roberta Fica Dubčekovu bustu. Tá zo Štrasburgu putovala do sídla EP v Bruseli, kde dnes "víta" všetky oficiálne návštevy prichádzajúce za šéfom europarlamentu.

Schulz pri odhalení busty označil Alexandra Dubčeka za ikonu svojho detstva a mladosti a jeho politický odkaz okomentoval slovami nemeckého štátnika Willyho Brandta: "Kdekoľvek sa rozšíri vírus demokracie, diktatúra tam skôr či neskôr skončí, pretože ak raz ľudia demokraciu okúsia, neprestanú si ju pýtať."

Slová uznania na adresu Dubčeka predniesol aj bývalý predseda EP, španielsky sociálny demokrat Barón Crespo. Ten, ktorý v januári 1990 osobne odovzdal Dubčekovi Sacharovovu cenu.

V príručke "Sacharovova cena EP za slobodu myslenia - 1988 - 2013", ktorá vznikla na počesť 25. výročia známej ceny, Crespo hovorí o Dubčekovi ako o výnimočne silnej osobnosti.

"Stretol som mnoho disidentov. Dubček bol nepochybne jedným z nich. Hovoril pokojne a pomaly. Často sa usmieval. Počas obeda väčšinou hovoril o budúcnosti. Hoci pred 20 rokmi bol komunistickým vodcom, jeho politická aktivita a program reforiem boli v šesťdesiatych rokoch niečo nové. Prispel k otvoreniu spoločnosti. Počas obedňajšieho stretnutia všetci, vrátane mňa, dostali ďalšiu šancu si uvedomiť, aký úctivý a otvorený bol Alexander Dubček," uviedol Crespo v rámci svojich pamätí.